Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

леЗа тестото:
2 ч. ч. прясно мляко,
1/2 ч. ч. олио,
1/2 ч. ч. захар,
1 пакетче суха мая,
около 5 ч. ч. брашно,
1/2 ч. л. сода и същото количество бакпулвер,
1 и 1/2 ч. л. сол

За плънката:
100 гр. разтопено масло,
1/2 ч. ч. захар,
канела на вкус,
100 гр. лешници,
100 гр. стафиди,
100 гр. орехи,
100 гр.черен шоколад на парченца

За да си приготвите тестото, започвате с разтварянето на маята. Първо загрявате млякото. Докато е още на котлона, сипвате захарта, за да се разтвори напълно. Добавяте към млякото и олиото. Оставяте тези съставки за малко настрана, за да се охладят така, че млякото да е приятно топло, като цопнете пръст в него. :)

След това изсипете бавно пакетчето мая в същия съд. Изчакайте да постои така, докато не се разтвори на повърхността. Добавете четирите чаени чаши брашно при маята- предварително пресято. Разбъркайте, колкото съставките само леко да се смесят и след това покрийте съда, в който са поставени, с кухненска кърпа. Оставете сместа за 1 час на топло място. След като и тази стъпка е изпълнена, изсипете в същия съд содата, бакпулвера, солта и останалото брашно.

Размесете всички съставки, за да се съчетаят добре и оформете тесто. За да си изрежете лентички за навиване на охлювчетата, първо изсипете тестото върху набрашнена повърхност и го разточете във формата на голям правоъгълник- до 30 см. То трябва да е разточено тънко. След това идва ред на плънката. Намажете с четчица или разнесете с пръсти разтопеното масло по повърхността на разточения правоъгълник. Поръсете над маслото захарта, канелата /на вкус/, лешниците, орехите, стафидите и шоколада на парченца.

Лешниците ги счуках на едри парченца; орехите леко ги запекох предварително, колкото да освободят от уханното си масло; стафидите ги сложих да се накисват, за да бъдат по-сочни и с отключен вкус в една чаена чаша топла вода, примесена с 1 чаена лъжичка лимонов сок; а шоколадът е добре да бъде черен. След като плънката е посипана с пълни шепи по тестото, е време да се оформят лентичките.

Изрязват се лентички с дължина 30 см. и ширина 5 см. Те започват да се навиват леко, като същевременно плънката се притиска и слепва към тестото, за да се задържи към него. Отгоре на вече навитото охлювче може да се добавят още ядки- най-добре орехчета, защото те са още по-вкусни, когато се запекат. Облепете тавата, в която ще се пекат, с хартия, намазнена с останалото разтопено масло. Подредете в нея охлювчетата.

Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте охлювчетата с кърпа и ги оставате за 20 мин. След това ги сложете във фурната и печете, докато не хванат леко златиста коричка. Когато вече изстинат, охлювчетата се поднасят с разтопен на водна баня шоколад.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио стафиди бяла захар прясно мляко суха мая орехи лешници

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче