Необходими продукти:
- 1 голям паламуд, около 1 кг
- 4-5 скилидки чесън
- 1 лимон, сокът от него + резени за гарнитура
- 3 с.л. зехтин
- Прясна мащерка или розмарин, по желание
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- Пресен магданоз за сервиране
Начин на приготвяне:
- Измийте добре паламуда и го почистете. Нарежете рибата на кръгчета с дебелина около 2 см. Подсушете парчетата с кухненска хартия.
- В купа смесете зехтина, сока от лимона, счуканите скилидки чесън, червения пипер, сол и черен пипер. По желание добавете и листа от прясна мащерка или розмарин за допълнителен аромат.
- Намажете добре кръгчетата паламуд с маринатата, като се уверите, че са равномерно покрити. Оставете ги да се мариноват за около 30 минути в хладилник, за да поемат ароматите.
- Загрейте скарата на средна температура и леко я намажете с малко зехтин или олио, за да предотвратите залепването на рибата.
- Поставете кръгчетата паламуд върху загрятата скара и печете около 4-5 минути от всяка страна. Кръгчетата трябва да добият златиста коричка, а месото да остане сочно. Внимавайте да не ги препечете, за да не станат сухи.
- Извадете готовия паламуд от скарата и ги подредете върху чиния. Гарнирайте с пресен магданоз и резени лимон. Поръсете с още малко зехтин и лимонов сок.