Необходими продукти:
- 200 г маслини каламон с отстранени костилки
- 3 с.л. каперси, изплакнати под течаща вода
- 3 рибки осолена аншоа
- 1 скилидка чесън, пресован
- прясна мащерка
- магданоз
- сокът от половин лимон
- зехтин
- пресен хляб, на филийки
- розов домат на колелца за сервиране
Начин на приготвяне:
- Изплакнете маслините и каперсите, ако са били в саламура.
- Добавете всички съставки в кухненски робот, с изключение на лимоновия сок и зехтина. Миксирайте, докато сместа се превърне в паста.
- Използвайте лъжица, за да прехвърлите всичко от робота в една купа. Добавете лимоновия сок и зехтина и разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер.
- Опитайте тапенадата и коригирайте подправките, лимоновия сок и зехтина според вашия вкус.
- Преди да сервирате, препечете няколко филийки хляб във фурната. Когато станат златисти, извадете ги, поръсете ги с малко зехтин и ги намажете с тапенадата.
- По желание поднесете с резени домат, но не ги солете, тъй като самата разядка е доста солена.
ИЗБРАНО