Необходими продукти:
За пилешките шницели:
- 4 броя пилешки филета (по 150 г всяко)
- 2 яйца
- 100 г брашно
- 150 г галета
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чесън на прах
- Сол и черен пипер на вкус
- 150 г настърган кашкавал
- Олио за пържене
За гъбения сос:
- 300 г гъби (нарязани на филийки)
- 1 глава лук (нарязан на ситно)
- 2 с.л. масло
- 200 мл готварска сметана
- 100 мл пилешки бульон (по желание)
- 1 ч.л. мащерка (прясна или сушена)
- Сол и черен пипер на вкус
За картофената салата с копър:
- 800 г картофи (сварени и обелени)
- 1 връзка пресен копър (нарязан на ситно)
- 2 с.л. оцет (ябълков или винен)
- 4 с.л. зехтин или олио
- 1 ч.л. горчица
- 1 глава червен лук (нарязан на тънки шайби)
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Овкусете пилешките филета със сол, черен пипер, червен пипер и чесън на прах.
- Оваляйте всяко филе първо в брашно, след това в разбитите яйца и накрая в галетата.
- Загрейте олиото в тиган и изпържете шницелите до златисто от двете страни.
- Подредете шницелите в тава за печене, поръсете ги обилно с настърган кашкавал. Запечете в предварително загрята фурна на 200°C за около 10 минути, или докато кашкавалът се разтопи и стане златист.
- В същия тиган разтопете маслото и задушете лука, докато омекне.
- Добавете гъбите и гответе, за да пуснат течността си и леко се запекат.
- Налейте сметаната и пилешкия бульон. Разбъркайте и оставете соса да къкри 8-10 минути, докато се сгъсти. Овкусете с мащерка, сол и черен пипер
- Нарежете сварените картофи на едри парчета и сложете в голяма купа.
- В малка купичка разбъркайте зехтина, оцета и горчицата, за да получите дресинг.
- Полейте картофите с дресинга и добавете нарязания копър и лук. Разбъркайте внимателно, за да не се разпаднат картофите. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Поднесете панираните пилешки шницели, полети с гъбения сос, в комбинация с картофената салата с копър.