Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Празнично: Пилешки шницели със запечен кашкавал и гъбен сос

Идеално ястие за дните около Коледа и Нова година

20’ Подготовка
45’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За пилешките шницели:

  • 4 броя пилешки филета (по 150 г всяко)
  • 2 яйца
  • 100 г брашно
  • 150 г галета
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 150 г настърган кашкавал
  • Олио за пържене

За гъбения сос:

  • 300 г гъби (нарязани на филийки)
  • 1 глава лук (нарязан на ситно)
  • 2 с.л. масло
  • 200 мл готварска сметана
  • 100 мл пилешки бульон (по желание)
  • 1 ч.л. мащерка (прясна или сушена)
  • Сол и черен пипер на вкус

За картофената салата с копър:

  • 800 г картофи (сварени и обелени)
  • 1 връзка пресен копър (нарязан на ситно)
  • 2 с.л. оцет (ябълков или винен)
  • 4 с.л. зехтин или олио
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 глава червен лук (нарязан на тънки шайби)
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Овкусете пилешките филета със сол, черен пипер, червен пипер и чесън на прах.
  2. Оваляйте всяко филе първо в брашно, след това в разбитите яйца и накрая в галетата.
  3. Загрейте олиото в тиган и изпържете шницелите до златисто от двете страни.
  4. Подредете шницелите в тава за печене, поръсете ги обилно с настърган кашкавал. Запечете в предварително загрята фурна на 200°C за около 10 минути, или докато кашкавалът се разтопи и стане златист.
  5. В същия тиган разтопете маслото и задушете лука, докато омекне.
  6. Добавете гъбите и гответе, за да пуснат течността си и леко се запекат.
  7. Налейте сметаната и пилешкия бульон. Разбъркайте и оставете соса да къкри 8-10 минути, докато се сгъсти. Овкусете с мащерка, сол и черен пипер
  8. Нарежете сварените картофи на едри парчета и сложете в голяма купа.
  9. В малка купичка разбъркайте зехтина, оцета и горчицата, за да получите дресинг.
  10. Полейте картофите с дресинга и добавете нарязания копър и лук. Разбъркайте внимателно, за да не се разпаднат картофите. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Поднесете панираните пилешки шницели, полети с гъбения сос, в комбинация с картофената салата с копър.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло черен пипер червен пипер мащерка горчица олио лук пилешко пресен копър пилешки бульон оцет картофи яйца готварска сметана кашкавал гъби галета чесън на прах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче