1 яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
50 гр масло
250 мл прясно мляко
3 с.л. с връх кисело мляко
1 кубче (42 гр) мая
За плънката: 75 гр меко масло
200 гр сирене
1 яйце
За намазване:
1 жълтък
сусам
Размерът на тавата е 30 см в диаметър, а на резеца - 10 см.
В топлото мляко добавяме захарта и разтваряме маята в него. Оставяме така да си почине. Пресятото брашно смесваме със солта и правим кладенче. В него добавяме яйцето, киселото мляко, разтопеното масло и втасалата мая. Замесваме еластично и гладко тесто. Поставяме тестото в намазнена с олио купа, завиваме го със стреч фолио и плътна кърпа. Оставяме го на топло да удвои обема си.
В купа смесваме останалото меко масло с натрошеното сирене и яйцето и бъркаме с лъжичка до еднородна смес. Върху набрашнен плот разточваме тестото на кора с дебелина 0,5 см. С кръгъл резец изрязваме кръгове, които редим в подмазана с олио тава.
Първо поставяме в тавата една лъжичка от сирената смес и отгоре под наклон кръгче тесто, поставяме върху тестото една лъжичка смес и отново тесто, и така редим в кръг в тавата. Така оформения кравай оставяме да почине за още 30 минути, намазваме с разбития жълтък и поръсваме със сусам. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност