5 яйца
200 г захар
200 г брашно
10 г бакпулвер
около 300-400 г сини сливи
1 ванилия
1 равна чаена лъжица канела
Лесна и бърза глезотийка с невероятен вкус.
Измийте сливите, отстранете костилките, разделете ги на половинки, поръсете ги с една супена лъжица брашно и ги разбъркайте. В подходяща купа разбийте с миксер яйцата. Прибавете постепенно захарта и продължете с разбиването до пълно разтваряне на захарта. Размесете бакпулвера с брашното и прибавете на два пъти внимателно към яйчената смес, като разбърквате с миксер на ниска степен.
Покрийте с хартия за печене дъното на тава с откопчаващ се ринг с големина 26 см. Изсипете половината смес, като преди това сте намазали дъното с малко мазнина. Разпределете равномерно сливите, поръсете ги с канелата върху сместа. Изсипете останалата половина. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути или докато забодена клечка в средата излезе суха.
Оставете питата във формата да се охлади, след това внимателно с остър нож отлепете от страните на ринга. Махнете ринга и обърнете питата върху подходяща решетка да изстине напълно. Отстранете внимателно хартията за печене. Украсете с топинг (в случая е с топинг боровинка, която е страхотно съчетание с вкуса на синята слива) или по-течно сладко. Питата е от пандишпаново тесто и не се прибавя никаква течност (като мляко, вода).
Питата е вкусна, пухкава и със страхотен аромат.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност