Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

1 ч.ч. топло прясно мляко
1 пакет суха мая
1 яйце
1 к.л. сол
1/4 ч.ч. захар
50 г краве масло
щипка джинджифил
есенция ром
5 ч.ч. брашно

Между слоевете:

1 пакет канела
100 г захар
30 г масло за намазване

Плънка:

2 ябълки, обелени и нарязани на парченца
1 ч.л. захар
1 с.л. мед
канела
2 с.л. натрошен шоколад
2 с.л. смлени орехови ядки

Маята се разтваря в 100 мл топло прясно мляко с 1 с.л. захар и се оставя да шупне. Сипва се в средата на пресятото брашно, добавяме яйцето, останалото мляко, захар, сол, щипка джинджифил, есенция ром и разтопеното масло. Замесва се гладко тесто и се оставя за 50 минути да удвои обема си. От готовото тесто отделете едно топче, колкото ябълка, останалото разделете на 4 части.

Всяка се разточва на кръг, намазваме с масло и поръсваме със захар, смесена с канела. Нареждат се една върху друга, последната не се поръсва. Изрязва се с чиния диаметър 20 см, за да се изравни, изрезките се запазват и прехвърляме в намаслена голяма тава. С нож правим 8 разреза през центъра до 1 см от края, така тестото се разделя на 8 триъгълника. В средата на всеки правим разрез и върхът се промушва през него и обръщаме навън.

От изрезките отделяме малко фитилче за средата, останалото се усуква около образувания кръг. Отделеното тесто се разточва, намазваме с масло и поръсваме с натрошен шоколад. Оформя се на малка питка и поставяме в средата. Отгоре се поръсва с плънка от захар, канела и орехи. Върху нея ветрилообразно се нареждат резени ябълка, като леко се застъпват, поръсваме със захар и канела. Оставя се да почине 15-20 минути, намазваме с прясно мляко и поръсваме със сусам.

Печем в загрята фурна 180 градуса около 30-35 минути. Изважда се и ябълките се намазват с разтопен мед.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол яйца прясно мляко суха мая канела джинджифил брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче