Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Печено телешко с грейви сос и стафиди

Вечната класика е на мода през всички сезони

10’ Подготовка
180’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Когато и да си приготвите телешко печено, няма да сбъркате. За постигане на отличен резултат обаче е важно да разполагате с качествено месо от месарница, на която имате доверие. В противен случай може да попаднете на старо и жилаво месо, което няма да се сготви изобщо, колкото и време да го печете. За настоящата рецепта най-подходящо е да се използва горната част на бут или средната част на крака.

Необходими продукти:

  • 2,5 килограма телешко месо
  • Сол
  • 500 г червено вино
  • 100 г винен оцет
  • 3 глави лук, нарязани на ситно
  • 1 морков, нарязан на ситно
  • 10 скилидки чесън, цели
  • 8 зърна черен пипер
  • 3 дафинови листа
  • 3 стръка мащерка
  • 2 стръка магданоз
  • 4 супени лъжици масло
  • Бекон, нарязан на тънки филийки - 4 броя
  • 3 с.л. брашно
  • 2 с.л. захар
  • 50 г стафиди
  • Сок от половин лимон

Снимка: iStock by Getty Images

Да мариноваме месото:

  1. Поставете го в голяма купа и го натъркайте обилно със сол.
  2. Напълнете тенджера с литър вода. Добавете виното, оцета, 1 от главите лук, моркова, дафиновите листа, целите скилидки чесън, зърната от черен пипер, мащерката и магданоза. Оставете водата да заври.
  3. Когато сместа е готова, залейте месото и го оставете да се маринова в хладилника за 5 дни. Обръщайте го два пъти на ден, за да може да се овкуси равномерно.

5 дни по-късно:

  1. Извадете месото от хладилника и го подсушете с хартиени кърпи. Важно е да запазите маринатата и зеленчуците. Прецедете течността през сито и си заделете около 5 чаши от нея.
  2. Загрейте 2 с.л. масло в голям и дълбок тиган. Добавете резените бекон и пържете докато пуснат мазнината си и стант хрупкави.
  3. Извадете бекона с решетъчна лъжица, добавете телешкото и го запечатайте от всички страни. Прехвърлете го в тава за печене и го отделете настрана.
  4. През това време пуснете фурната да се загрява на 160 градуса с включен вентилатор.
  5. Добавете останалия лук в тигана и го карамелизирайте на слаб огън. Когато е готов - сложете го в тавата при месото. Добавете и 5-те чаши с марината, както и зеленчуците, останали от нея. Покрийте ястието с хартия за печене и алуминиево фолио. Печете във фурната за два часа и половина.
  6. Извадете тавата от фурната и в подходяща купа прецедете соса през сито.
  7. Готовото месо увийте в алуминиево фолио и го оставете да изстине.
  8. Добавете останалото масло в една тенджера и го разтопете на среден огън. Добавете и захарта, като разбърквате непрекъснато. Излейте прецедения от тавата сос, лимоновия сок и стафидите. Гответе сместа още 10 мин., за да се сгъсти добре.
  9. Нарежете месото на тънки филийки и сервирайте със соса, бекона и ситно нарязания магданоз. По желание може всичко това да поставите и върху канапе от картофено пюре.

Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън сол черен пипер мащерка дафинов лист червено вино лук моркови магданоз стафиди телешко бекон пресен магданоз винен оцет лимон бяла захар бяло брашно лимонов сок

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче