Когато и да си приготвите телешко печено, няма да сбъркате. За постигане на отличен резултат обаче е важно да разполагате с качествено месо от месарница, на която имате доверие. В противен случай може да попаднете на старо и жилаво месо, което няма да се сготви изобщо, колкото и време да го печете. За настоящата рецепта най-подходящо е да се използва горната част на бут или средната част на крака.
Необходими продукти:
- 2,5 килограма телешко месо
- Сол
- 500 г червено вино
- 100 г винен оцет
- 3 глави лук, нарязани на ситно
- 1 морков, нарязан на ситно
- 10 скилидки чесън, цели
- 8 зърна черен пипер
- 3 дафинови листа
- 3 стръка мащерка
- 2 стръка магданоз
- 4 супени лъжици масло
- Бекон, нарязан на тънки филийки - 4 броя
- 3 с.л. брашно
- 2 с.л. захар
- 50 г стафиди
- Сок от половин лимон
Да мариноваме месото:
- Поставете го в голяма купа и го натъркайте обилно със сол.
- Напълнете тенджера с литър вода. Добавете виното, оцета, 1 от главите лук, моркова, дафиновите листа, целите скилидки чесън, зърната от черен пипер, мащерката и магданоза. Оставете водата да заври.
- Когато сместа е готова, залейте месото и го оставете да се маринова в хладилника за 5 дни. Обръщайте го два пъти на ден, за да може да се овкуси равномерно.
5 дни по-късно:
- Извадете месото от хладилника и го подсушете с хартиени кърпи. Важно е да запазите маринатата и зеленчуците. Прецедете течността през сито и си заделете около 5 чаши от нея.
- Загрейте 2 с.л. масло в голям и дълбок тиган. Добавете резените бекон и пържете докато пуснат мазнината си и стант хрупкави.
- Извадете бекона с решетъчна лъжица, добавете телешкото и го запечатайте от всички страни. Прехвърлете го в тава за печене и го отделете настрана.
- През това време пуснете фурната да се загрява на 160 градуса с включен вентилатор.
- Добавете останалия лук в тигана и го карамелизирайте на слаб огън. Когато е готов - сложете го в тавата при месото. Добавете и 5-те чаши с марината, както и зеленчуците, останали от нея. Покрийте ястието с хартия за печене и алуминиево фолио. Печете във фурната за два часа и половина.
- Извадете тавата от фурната и в подходяща купа прецедете соса през сито.
- Готовото месо увийте в алуминиево фолио и го оставете да изстине.
- Добавете останалото масло в една тенджера и го разтопете на среден огън. Добавете и захарта, като разбърквате непрекъснато. Излейте прецедения от тавата сос, лимоновия сок и стафидите. Гответе сместа още 10 мин., за да се сгъсти добре.
- Нарежете месото на тънки филийки и сервирайте със соса, бекона и ситно нарязания магданоз. По желание може всичко това да поставите и върху канапе от картофено пюре.
Да ви е сладко!