Родопите, със своите живописни пейзажи и богато културно наследство, са съкровищница от вкусове. Едно ястие, което въплъщава духа на тази красива планина, е пърженият боб по родопски с бекон. Това питателно, вкусно и ароматно ястие е не само наслада за сетивата, но и перфектен пример за простотата на родопската кухня.
Необходими продукти:
- 350 г зрял фасул, сварен
- 1 глава кромид лук, на дребно
- 6 скилидки чесън, пресовани
- 100 г пушен бекон, на много тънки резени
- Сол и черен пипер на вкус
- Червен пипер
- 2 люти чушки, цели
- Джоджен
- Олио
- Краве масло
- Магданоз, наситнен
Начин на приготвяне:
- Накиснете боба от предната нощ и на другия ден го сварете до пълното му омекване. Изцедете го и го оставете настрана.
- Изсипете 1-2 супени лъжици олио в нагорещен на умерен огън тиган с незалепващо покритие и запържете боба.
- Добавете лука и чесъна и пържете до омекването им.
- Сложете лютите чушки, както са си цели, поръсете със сол, черен пипер, 1 с.л. сух джоджен и малко червен пипер. След 3 мин. свалете ястието от огъня.
- В друг тиган, предварително добре загрят на средно силен огън, капнете малко олио и запържете резените бекон, докато станат хрупкави.
- Изсипете ги при запържения боб, поръсете с магданоза и сервирайте върху дървена дъска, докато гозбата е още гореща.