Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пълнено печено пиле с ориз и гъби

Подходящо за празничната трапеза

20’ Подготовка
120’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле (около 1.5 кг)
  • 1 чаша ориз
  • 200 г гъби (пресни или от консерва)
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин или олио
  • 1 чаша пилешки бульон или вода
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. суха мащерка
  • 1/2 ч.л. риган
  • 1/4 ч.л. червен пипер
  • 50 г масло
  • Пресен магданоз (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Почистваме пилето и го подсушаваме с кухненска хартия. Посоляваме и поръсваме с черен пипер, като се уверяваме, че подправките обхващат равномерно цялото пиле.
  2. За плънката нарязваме лука и чесъна на дребно, а гъбите - на ситни парчета.
  3. Загряваме зехтина в голям тиган и добавяме лука и чесъна. Запържваме ги за 2-3 минути до омекване.
  4. Добавяме нарязаните гъби в тигана и ги пържим, докато омекнат и те и пуснат водата си, около 5-7 минути.
  5. След това добавяме ориза, като го разбъркваме добре с гъбите и лука. Слагаме солта, черния пипер, мащерката, ригана и червения пипер. Наливаме половината от бульона или водата и оставяме да се готви за около 5 минути, докато оризът поеме течността.
  6. Изваждаме тигана от котлона и оставяме плънката да се охлади леко. Напълваме пилето с получената смес от ориз и гъби, като внимаваме да не го препълним, за да не се разтвори по време на печенето.
  7. Зашиваме отвора на пилето с игла и конец или го затваряме с клечки за зъби.
  8. В тава с подходящ размер поставяме пилето, поливаме го с разтопеното масло и останалия бульон. Покриваме с фолио и го печем в предварително загрята фурна на 180°C за около час и половина до 2 часа.
  9. След час и половина премахваме фолиото и оставяме пилето да се запече до златисто, като го обръщаме периодично, за да се изпече равномерно.
  10. Когато пилето е готово, го изваждаме от фурната и го оставяме да почине за около 10 минути преди да го разпределим на порции.
  11. Сервираме пълненото пиле с гарнитура по избор и поръсваме с пресен магданоз за свежест и аромат.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън мащерка олио лук магданоз пиле пилешки бульон ориз гъби

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче