Необходими продукти:
- 1 цяло пиле (около 1.5 кг)
- 1 чаша ориз
- 200 г гъби (пресни или от консерва)
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин или олио
- 1 чаша пилешки бульон или вода
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. суха мащерка
- 1/2 ч.л. риган
- 1/4 ч.л. червен пипер
- 50 г масло
- Пресен магданоз (по желание)
Начин на приготвяне:
- Почистваме пилето и го подсушаваме с кухненска хартия. Посоляваме и поръсваме с черен пипер, като се уверяваме, че подправките обхващат равномерно цялото пиле.
- За плънката нарязваме лука и чесъна на дребно, а гъбите - на ситни парчета.
- Загряваме зехтина в голям тиган и добавяме лука и чесъна. Запържваме ги за 2-3 минути до омекване.
- Добавяме нарязаните гъби в тигана и ги пържим, докато омекнат и те и пуснат водата си, около 5-7 минути.
- След това добавяме ориза, като го разбъркваме добре с гъбите и лука. Слагаме солта, черния пипер, мащерката, ригана и червения пипер. Наливаме половината от бульона или водата и оставяме да се готви за около 5 минути, докато оризът поеме течността.
- Изваждаме тигана от котлона и оставяме плънката да се охлади леко. Напълваме пилето с получената смес от ориз и гъби, като внимаваме да не го препълним, за да не се разтвори по време на печенето.
- Зашиваме отвора на пилето с игла и конец или го затваряме с клечки за зъби.
- В тава с подходящ размер поставяме пилето, поливаме го с разтопеното масло и останалия бульон. Покриваме с фолио и го печем в предварително загрята фурна на 180°C за около час и половина до 2 часа.
- След час и половина премахваме фолиото и оставяме пилето да се запече до златисто, като го обръщаме периодично, за да се изпече равномерно.
- Когато пилето е готово, го изваждаме от фурната и го оставяме да почине за около 10 минути преди да го разпределим на порции.
- Сервираме пълненото пиле с гарнитура по избор и поръсваме с пресен магданоз за свежест и аромат.