Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пълнени чушки лодка

Свежа лятна гозба с неповторим вкус

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 чаша ориз или киноа
  • 1 средно голяма глава лук, на дребно
  • 2 скилидки чесън, смлени
  • 1/2 ч. л. смлян кимион
  • 1/2 ч. л. риган
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 3 к.ч. зеленчуков бульон
  • 1/4 ч.ч. пресен кориандър, наситнен
  • Зехтин
  • Сирене, по желание

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 190°.
  2. В голям тиган загрейте малко зехтин на среден огън. Добавете лука и чесъна и гответе, докато те омекнат, около 5 мин.
  3. Добавете ориза, кимиона, ригана, малко сол и черен пипер.
  4. Бавно изсипете зеленчуковия бульон, като разбърквате непрекъснато, за да не залепнат продуктите. Оставете всичко да заври, след което намалете котлона до минимум. Покрийте тигана с капак и оставете ориза да къкри, докато омекне, около 15-20 мин.
  5. Нарежете чушките наполовина по дължина и запазете дръжките им. Отстранете семките.
  6. След като оризът е готов, махнете тигана от котлона и разбъркайте всичко с пресния кориандър.
  7. Напълнете чушките със сместа. Ако желаете, можете да поръсите сирене фета върху всяка чушка.
  8. Поставете напълнените "лодки" в тава за печене и ги покрийте с алуминиево фолио. Печете за 20-25 мин., или докато чушките омекнат и плънката стане кремообразна.
  9. Извадете ги от фурната и ги оставете да починат няколко минути преди да сервирате.
  10. Можете да ги поднесете като предястие или като гарнитура към основното ястие.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол черен пипер кориандър бульон риган чушки сирене ориз кимион киноа