Необходими продукти:
- 1 чаша ориз или киноа
- 1 средно голяма глава лук, на дребно
- 2 скилидки чесън, смлени
- 1/2 ч. л. смлян кимион
- 1/2 ч. л. риган
- Сол и черен пипер на вкус
- 3 к.ч. зеленчуков бульон
- 1/4 ч.ч. пресен кориандър, наситнен
- Зехтин
- Сирене, по желание
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 190°.
- В голям тиган загрейте малко зехтин на среден огън. Добавете лука и чесъна и гответе, докато те омекнат, около 5 мин.
- Добавете ориза, кимиона, ригана, малко сол и черен пипер.
- Бавно изсипете зеленчуковия бульон, като разбърквате непрекъснато, за да не залепнат продуктите. Оставете всичко да заври, след което намалете котлона до минимум. Покрийте тигана с капак и оставете ориза да къкри, докато омекне, около 15-20 мин.
- Нарежете чушките наполовина по дължина и запазете дръжките им. Отстранете семките.
- След като оризът е готов, махнете тигана от котлона и разбъркайте всичко с пресния кориандър.
- Напълнете чушките със сместа. Ако желаете, можете да поръсите сирене фета върху всяка чушка.
- Поставете напълнените "лодки" в тава за печене и ги покрийте с алуминиево фолио. Печете за 20-25 мин., или докато чушките омекнат и плънката стане кремообразна.
- Извадете ги от фурната и ги оставете да починат няколко минути преди да сервирате.
- Можете да ги поднесете като предястие или като гарнитура към основното ястие.