2 бр. (1.5 кг) шаран
3-4 големи глави лук
1/2 ч.ч. (100 г) орехови ядки
1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино
125 г масло или олио
10 зърна черен пипер
1/2 връзка магданоз
1 морков
стафиди
1 буркан белени домати
сол
черен пипер
Шаранът се почиства, измива се и се поръсва със сол и смлян черен пипер. Нарязаният на полумесеци лук и морков се задушават в част от мазнината, след което към тях се прибавят част от доматите, ореховите ядки, ситно нарязаният магданоз, няколко зърна черен пипер, стафидите, виното и сол на вкус. С тази смес се напълва шаранът.
След това шараните се зашиват и се поставят в тавичка. От останалата лучена смес и доматите с 2-3 лъжици олио и 1/2 чаша вода се запълва около шараните. Пече се в умерена фурна.
ИЗБРАНО