за 6-8 порции
1 агнешки бут ,около 2-2,5 кг
черен пипер, сол, лимонов сок
5-6 скилидки чесън
плънка
300 г пресни или замразени гъби
розмарин
150 г пушено сирене
2 с.л. галета
50 г масло за намазване
червен пипер
черен пипер
розмарин
сол
200 мл бира
глазура
2 с.л. кетчуп
1 ч.л. мед
1 ч.л. горчица
черен пипер
1 ч.л. соев сос
Бутът се обезкостява като се прави вертикален разрез по дължината на бедрената кост и с тънък нож месото oколо нея се изрязва.
Оформя се правоъгълно парче месо, доколкото е възможно, и се почиства от ципи, сухожилия и излишни тлъстини.
Наръсва се с лимонов сок, черен пипер и сол, набожда се с чесън или се поръсва с чеснова прах и се оставя за малко да престои така.
Гъбите режат на дребно, сиренето също. Плънката се разпределя върху месото и се поръсва с розмарин и мащерка.
Месото се завива внимателно на руло и се пристяга с конец. Аз нямах специален и използвах обикновен, по-дебел памучен конец.
Овалва се много добре в смес от черен, червен пипер, сол и розмарин и се поставя в тавичка с капак. Аз използвах стъклен огнеупорен съд, може глинен съд или кесия за печене. Покрива се с резенчета масло и се полива с разтопено масло.
На дъното на съда се излива бирата. Затваря се с капакът и се поставя в студена фурна (това за да не се спука съда).
Пече се 15 минути до достигане на 200 С, след което фурната се намалява на 170 С и се пече още 2 часа.
Изважда се в друга тава (аз използвах капака на същия съд), освобождава се от конеца и се намазва обилно с предварително приготвената глазура - в купичка се смесват всички продукти и се разбърква до еднородност.
Запича се на силна (220С) фурна за 10-15 минути.
Изважда се в чиния за сервиране и се изчаква поне 10 минути, преди да се нареже (аз бързах и затова разрезът ми не е перфектен).
Гарнира се с картофи, картофено пюре, ориз .
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност