Славянският гювеч е класическо ястие, обединяващо богатството на сезонните зеленчуци и месото в ароматна и питателна комбинация. Това ястие е популярно из цяла Източна Европа, като всяка страна и регион добавят свой уникален щрих.
Славянският гювеч може да се адаптира според сезона - добавете зелен фасул, патладжан или грах, ако ги имате подръка. Той става дори по-вкусен на следващия ден.
Необходими продукти:
- 500 г свинско или телешко месо (по избор, може и пилешко)
- 2 глави лук
- 2-3 моркова
- 2-3 зелени или червени чушки
- 2 настъргани домата или 200 мл пасирани домати
- 1 тиквичка (по желание)
- 2-3 картофа
- 100 г ориз
- 3 супени лъжици олио или зехтин
- 1/2 чаша вода или бульон
- 2-3 скилидки чесън
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- дафинов лист
- мащерка
- сол
- черен пипер
- Магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
- Нарежете месото на хапки и го запържете в дълбок тиган или тенджера с 1-2 супени лъжици мазнина, докато получи златиста коричка. Извадете го и го оставете настрана.
- В същия съд добавете ситно нарязания лук и чесъна. Задушете ги за няколко минути, трябва да стане стъклен.
- Прибавете нарязаните на кубчета моркови и чушки. Запържете леко, след което добавете червения пипер и разбъркайте.
- Върнете месото в съда и добавете доматите, тиквичката и картофите, нарязани на средно големи кубчета.
- Измийте ориза и го сипете към ястието. Налейте водата или бульона, разбъркайте и оставете да заври.
- Подправете със сол, черен пипер, дафинов лист и мащерка.
- Прехвърлете сместа в глинен гювеч или дълбока тава. Покрийте с капак или алуминиево фолио.
- Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 1.5 часа. Разбъркайте веднъж по средата на готвенето и добавете още малко вода, ако е необходимо.
- След като гювечът е готов, поръсете с нарязан магданоз и сервирайте топъл.