Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Славянски гювеч

Променяйте някои съставки според сезона

20’ Подготовка
120’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Славянският гювеч е класическо ястие, обединяващо богатството на сезонните зеленчуци и месото в ароматна и питателна комбинация. Това ястие е популярно из цяла Източна Европа, като всяка страна и регион добавят свой уникален щрих.

Славянският гювеч може да се адаптира според сезона - добавете зелен фасул, патладжан или грах, ако ги имате подръка. Той става дори по-вкусен на следващия ден.

Необходими продукти:

  • 500 г свинско или телешко месо (по избор, може и пилешко)
  • 2 глави лук
  • 2-3 моркова
  • 2-3 зелени или червени чушки
  • 2 настъргани домата или 200 мл пасирани домати
  • 1 тиквичка (по желание)
  • 2-3 картофа
  • 100 г ориз
  • 3 супени лъжици олио или зехтин
  • 1/2 чаша вода или бульон
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • дафинов лист
  • мащерка
  • сол
  • черен пипер
  • Магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете месото на хапки и го запържете в дълбок тиган или тенджера с 1-2 супени лъжици мазнина, докато получи златиста коричка. Извадете го и го оставете настрана.
  2. В същия съд добавете ситно нарязания лук и чесъна. Задушете ги за няколко минути, трябва да стане стъклен.
  3. Прибавете нарязаните на кубчета моркови и чушки. Запържете леко, след което добавете червения пипер и разбъркайте.
  4. Върнете месото в съда и добавете доматите, тиквичката и картофите, нарязани на средно големи кубчета.
  5. Измийте ориза и го сипете към ястието. Налейте водата или бульона, разбъркайте и оставете да заври.
  6. Подправете със сол, черен пипер, дафинов лист и мащерка.
  7. Прехвърлете сместа в глинен гювеч или дълбока тава. Покрийте с капак или алуминиево фолио.
  8. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 1.5 часа. Разбъркайте веднъж по средата на готвенето и добавете още малко вода, ако е необходимо.
  9. След като гювечът е готов, поръсете с нарязан магданоз и сервирайте топъл.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер червен пипер мащерка дафинов лист олио лук домати моркови магданоз свинско телешко пилешко картофи чушки тиквички ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче