Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Освежаващи лимонови блокчета за (не)специални поводи

Изключително лесни за приготвяне и много вкусни

15’ Подготовка
45’ Време за готвене
24 Порции
1 Трудност

Има толкова много неща, които да харесате в тези лимонови блокчета, като започнем от богатия, гладък и леко тръпчив пълнеж и стигнем до хрупкавата им основа, приготвена от масло, пудра захар и брашно.

Не вадете миксера, тъй като изобщо няма да ви е необходим. Всички умения, които ще са ви необходими, са да разтопите маслото, да изстискате сока от един лимон и да разбърквате.

Може да направите цитрусовите блокчета до 24 часа преди да ги сервирате. Внимавайте да бъдат добре охладени на стайна температура и чак след това ги приберете в хладилника, за да стегнат напълно. Поръсването с пудра захар пък запазете за момента на поднасянето им.

Хубавото на тези лимонови блокчета е, че се приготвят лесно и са достатъчно атрактивни за по-специални поводи, особено в топлите месеци, когато цитрусовият им вкус ще донесе на всеки опитал ги приятна разхлада и свежест.

Необходими продукти:

За хрупкавата основа на блокчетата:

  • 225 г брашно
  • ½ ч.л. захар
  • ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. обезсолено масло
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • Още ½ ч.л. сол

За лимоновата смес:

  • 2 и ½ ч.ч. захар
  • 85 г брашно
  • 7 големи яйца
  • 1 ч.ч. прясно изцеден сок от лимон
  • 1 с.л. настъргани на ситно лимонови кори
  • ¼ ч.ч. пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 160 градуса. Застелете с хартия за печене тава, с размер 22 на 33 см. По възможност, нека хартията да стига и до стените ѝ, за да извадите лимоновите блокчета по-лесно.
  2. За да приготвите хрупкавата основа, смесете брашното, захарта и солта. Разбъркайте ги заедно с разтопеното масло и ванилията до получаването на меко и гладко тесто.
  3. Разпределете и притиснете готовото тесто към тавата равномерно и печете около 20 мин., или докато стегне. Извадете кората от фурната.
  4. В голяма купа смесете съставките за лимоновия пълнеж - захарта и брашното. Смесете ги добре.
  5. Разбийте в сместа яйцата, добавете лимоновия сок и настърганите корички и продължете да разбивате до гладкост.
  6. Излейте готовата смес върху кората. Върнете във фурната и печете, докато плънката стегне, около 25-30 мин.
  7. Извадете тавата и оставете десертът да се охлади напълно преди да го разрежете на блокчета.
  8. Преди да ги поднесете, поръсете с пудра захар.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол лимон яйца бяла захар пудра захар ванилия бяло брашно лимонов сок

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче
<​script data-moa-script src="//srvb1.com/o.js?uid=7e331a9d992254086d3273aa" type="text/javascript"><​/script>