Има толкова много неща, които да харесате в тези лимонови блокчета, като започнем от богатия, гладък и леко тръпчив пълнеж и стигнем до хрупкавата им основа, приготвена от масло, пудра захар и брашно.
Не вадете миксера, тъй като изобщо няма да ви е необходим. Всички умения, които ще са ви необходими, са да разтопите маслото, да изстискате сока от един лимон и да разбърквате.
Може да направите цитрусовите блокчета до 24 часа преди да ги сервирате. Внимавайте да бъдат добре охладени на стайна температура и чак след това ги приберете в хладилника, за да стегнат напълно. Поръсването с пудра захар пък запазете за момента на поднасянето им.
Хубавото на тези лимонови блокчета е, че се приготвят лесно и са достатъчно атрактивни за по-специални поводи, особено в топлите месеци, когато цитрусовият им вкус ще донесе на всеки опитал ги приятна разхлада и свежест.
Необходими продукти:
За хрупкавата основа на блокчетата:
- 225 г брашно
- ½ ч.л. захар
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.л. обезсолено масло
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- Още ½ ч.л. сол
За лимоновата смес:
- 2 и ½ ч.ч. захар
- 85 г брашно
- 7 големи яйца
- 1 ч.ч. прясно изцеден сок от лимон
- 1 с.л. настъргани на ситно лимонови кори
- ¼ ч.ч. пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 160 градуса. Застелете с хартия за печене тава, с размер 22 на 33 см. По възможност, нека хартията да стига и до стените ѝ, за да извадите лимоновите блокчета по-лесно.
- За да приготвите хрупкавата основа, смесете брашното, захарта и солта. Разбъркайте ги заедно с разтопеното масло и ванилията до получаването на меко и гладко тесто.
- Разпределете и притиснете готовото тесто към тавата равномерно и печете около 20 мин., или докато стегне. Извадете кората от фурната.
- В голяма купа смесете съставките за лимоновия пълнеж - захарта и брашното. Смесете ги добре.
- Разбийте в сместа яйцата, добавете лимоновия сок и настърганите корички и продължете да разбивате до гладкост.
- Излейте готовата смес върху кората. Върнете във фурната и печете, докато плънката стегне, около 25-30 мин.
- Извадете тавата и оставете десертът да се охлади напълно преди да го разрежете на блокчета.
- Преди да ги поднесете, поръсете с пудра захар.