Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Огретен с патладжани, картофи и козе сирене

Едно чудесно вегетарианско ястие

15’ Подготовка
70’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • Зехтин
  • 3 патладжана, нарязани на тънко по дължина
  • 2 средно големи червени глави лук, нарязани на тънко
  • 2 скилидки чесън, смачкани
  • 500 г картофи, нарязани на тънки филийки
  • 5 домата, нарязани на тънки филийки
  • 4 стръка мащерка, само листата
  • Настърганата кора от ½ лимон
  • 175 г козе сирене, натрошено
  • 100 г черни маслини без костилки
  • Кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. В тиган загрейте ½ с.л. зехтин и изпържете патладжаните до златисто от двете страни, след което намалете температурата и ги досгответе, докато омекнат. Овкусете ги със сол. При необходимост, прибавете още зехтин, но внимавайте да не прекалите. Ако желаете, може да изпечете патладжаните за 15 мин. във фурната, като ги намазните от двете страни.
  3. Когато са готови, извадете патладжаните върху кухненска хартия, за да се отцедят.
  4. Загрейте още една с.л. зехтин в тигана на среден огън и прибавете лука. Гответе, докато омекне и чак тогава прибавете чесъна.
  5. Намажете дълбока тава със зехтин и подредете зеленчуците на редове, като започнете от картофите и преминете към патладжана, лука и доматите. При всеки слой поръсете с листенцата мащерка, лимоновата кора, сиренето, овкусете със сол и черен пипер и завършете със струйка зехтин. Последният ред трябва да бъде от картофи.
  6. Отново намажете със зехтин и печете за 45 мин. Когато огретенът е почти готов, поръсете с кашкавала и запечете до златисто.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън червен лук домати прясна мащерка лимон картофи патладжан кашкавал маслини козе сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче