Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Не изхвърляйте остатъците от пиле, а сгответе тези две ястия

Заедно можем да намалим изхвърлянето на храна

Имате останало месо от сготвено цяло пиле и не знаете какво да правите с него? Със сигурност не го прибирайте така в хладилника, защото рискувате да изгубите ценния ресурс, който крие то. А сега ще разберете защо.

Остатъците могат да се превърнат в основа или добавка към нови ястия. С този подход хем ще спестите време, хем ще намалите вредите от лошия навик за изхвърляне на храна, ако имате такъв.

Сготвеното вече пиле е лесен начин да направите питателни обяд и вечеря. Ако е цяло, първото нещо, което трябва да направите е, да махнете месото от костите. Накъсайте го на малки парчета и така ще може да го държите в хладилника до четири дни, затворено добре в кутия за съхранение. Нямате ли вдъхновение да го сготвите сега, приберете го в плик с цип и го сложете в камерата. Там животът му трае около четири месеца.

Днес ще ви дадем няколко интересни предложения как да използвате вече накъсаното и сготвено пиле. С тези вдъхновяващи рецепти ще ви предизвикаме да намалим заедно изхвърлянето на храна и да се храним здравословно всеки ден от седмицата.

Тортили с пиле, хрупкави зеленчуци и чеснов сос

Необходими продукти:

  • 400 г накъсано пилешко месо
  • Бучка масло и 1 с.л. олио
  • ½ краставица, нарязана на тънки пръчици
  • Няколко репички, нарязани на колелца
  • 200 г настъргано червено зеле
  • Две шепи кълнове от броколи
  • Тортила питки

За соса:

  • 100 г майонеза
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 2 малки скилидки чесън
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Няколко капки лимонов сок

Начин на приготвяне:

  1. В тиган сложете олиото и маслото и го изчакайте да се разтопи.
  2. Прибавете пилето и го гответе до придобиване на златист цвят. Ако месото не е било овкусено предварително, добавете малко черен и червен пипер, както и сол на вкус.
  3. През това време пригответе чесновия сос, като смесите всички съставки и завършите с пресованите скилидки чесън. Трябва да се получи хомогенна и гладка смес.
  4. Загрейте друг подходящ за питките тортила тиган. Слагайте ги една по една, за да ги загреете.
  5. Когато са готови, всяка от тях намажете с известно количество от соса и разпределете по равно пилешкото месо и зеленчуците. Накрая полейте отново с чесновата смес и завийте на стегнато руло.

Паста с пиле и сирена

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин
  • ½ чаша нарязан на кубчета жълт лук
  • 1 червена чушка, нарязана на кубчета
  • 3 смачкани скилидки чесън
  • 400 г пилешко месо, накъсано
  • 1 и ½ чаша пилешки бульон
  • 250 г паста пене
  • ¾ ч.л. сух босилек
  • ¾ ч.л. сух риган
  • Сол на вкус
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 120 г крема сирене
  • ¾ чаша обезмаслено кисело мляко
  • 1 чаша настърган пармезан

Начин на приготвяне:

  1. В голяма тенджера сложете зехтина и пуснете котлона на средна степен. Задушете в него лука, след това прибавете червената чушка и разбъркайте.
  2. Идва ред на чесъна, след това на пилето.
  3. Залейте всичко с бульона, добавете пастата и овкусете с подправките.
  4. Оставете да ври, докато пенето стане ал денте и почти попие течността.
  5. Намалете температурата на котлона и сложете крема сиренето и киселото мляко. Разбъркайте, докато се получи кремообразен сос.
  6. Накрая добавете пармезана и отново разбъркайте.
  7. Сервирайте пастата с поръсен отгоре пармезан.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол лук краставици зеле пиле пилешки бульон крема сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче