Имате останало месо от сготвено цяло пиле и не знаете какво да правите с него? Със сигурност не го прибирайте така в хладилника, защото рискувате да изгубите ценния ресурс, който крие то. А сега ще разберете защо.
Остатъците могат да се превърнат в основа или добавка към нови ястия. С този подход хем ще спестите време, хем ще намалите вредите от лошия навик за изхвърляне на храна, ако имате такъв.
Сготвеното вече пиле е лесен начин да направите питателни обяд и вечеря. Ако е цяло, първото нещо, което трябва да направите е, да махнете месото от костите. Накъсайте го на малки парчета и така ще може да го държите в хладилника до четири дни, затворено добре в кутия за съхранение. Нямате ли вдъхновение да го сготвите сега, приберете го в плик с цип и го сложете в камерата. Там животът му трае около четири месеца.
Днес ще ви дадем няколко интересни предложения как да използвате вече накъсаното и сготвено пиле. С тези вдъхновяващи рецепти ще ви предизвикаме да намалим заедно изхвърлянето на храна и да се храним здравословно всеки ден от седмицата.
Тортили с пиле, хрупкави зеленчуци и чеснов сос
Необходими продукти:
- 400 г накъсано пилешко месо
- Бучка масло и 1 с.л. олио
- ½ краставица, нарязана на тънки пръчици
- Няколко репички, нарязани на колелца
- 200 г настъргано червено зеле
- Две шепи кълнове от броколи
- Тортила питки
За соса:
- 100 г майонеза
- 2 с.л. кисело мляко
- 2 малки скилидки чесън
- Сол и черен пипер на вкус
- Няколко капки лимонов сок
Начин на приготвяне:
- В тиган сложете олиото и маслото и го изчакайте да се разтопи.
- Прибавете пилето и го гответе до придобиване на златист цвят. Ако месото не е било овкусено предварително, добавете малко черен и червен пипер, както и сол на вкус.
- През това време пригответе чесновия сос, като смесите всички съставки и завършите с пресованите скилидки чесън. Трябва да се получи хомогенна и гладка смес.
- Загрейте друг подходящ за питките тортила тиган. Слагайте ги една по една, за да ги загреете.
- Когато са готови, всяка от тях намажете с известно количество от соса и разпределете по равно пилешкото месо и зеленчуците. Накрая полейте отново с чесновата смес и завийте на стегнато руло.
Паста с пиле и сирена
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- ½ чаша нарязан на кубчета жълт лук
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета
- 3 смачкани скилидки чесън
- 400 г пилешко месо, накъсано
- 1 и ½ чаша пилешки бульон
- 250 г паста пене
- ¾ ч.л. сух босилек
- ¾ ч.л. сух риган
- Сол на вкус
- ½ ч.л. черен пипер
- 120 г крема сирене
- ¾ чаша обезмаслено кисело мляко
- 1 чаша настърган пармезан
Начин на приготвяне:
- В голяма тенджера сложете зехтина и пуснете котлона на средна степен. Задушете в него лука, след това прибавете червената чушка и разбъркайте.
- Идва ред на чесъна, след това на пилето.
- Залейте всичко с бульона, добавете пастата и овкусете с подправките.
- Оставете да ври, докато пенето стане ал денте и почти попие течността.
- Намалете температурата на котлона и сложете крема сиренето и киселото мляко. Разбъркайте, докато се получи кремообразен сос.
- Накрая добавете пармезана и отново разбъркайте.
- Сервирайте пастата с поръсен отгоре пармезан.