Необходими продукти:
За тестото:
- 200 г тъмен шоколад (минимум 70% какао)
- 100 г масло
- 150 г захар
- 2 яйца на стайна температура
- 1 ч.л. екстракт от мента
- 200 г брашно
- 30 г какао на прах (без захар)
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сол
За овалване:
- 100 г пудра захар
- 50 г кристална захар
Начин на приготвяне:
Подготовка на тестото:
- Разтопете шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова фурна на кратки интервали, като разбърквате, докато сместа стане гладка. Оставете да се охлади леко.
- В купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа побелее и стане пухкава (около 3-4 минути).
- Добавете разтопения шоколад и екстракта от мента. Разбъркайте до хомогенност.
- Пресейте брашното, какаото, бакпулвера и солта. Добавете ги постепенно към шоколадовата смес и разбъркайте, докато получите меко, но лепкаво тесто.
- Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете тестото в хладилник за минимум 2 часа или за една нощ.
Оформяне и печене:
- Загрейте фурната на 180°C и покрийте тава с хартия за печене.
- Вземайте по малка част от тестото (около 1 супена лъжица) и оформете топчета с размер на орех.
- Оваляйте всяко топче първо в кристалната захар, след това в пудрата захар.
- Подредете топчетата върху хартията за печене на разстояние 4-5 см едно от друго.
- Печете 10-12 минути, докато сладките се разпукат и стегнат по краищата, но останат меки в средата.
Оставете сладките да изстинат напълно, преди да ги преместите в кутия, за да ги съхраните за по-дълго. Те са идеални за коледен подарък или да ги поднесете с чаша горещ шоколад, а защо не и ментов чай.