Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Напукани шоколадови сладки с мента

Поднесете ги с горещ шоколад или ментов чай

20’ Подготовка
12’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За тестото:

  • 200 г тъмен шоколад (минимум 70% какао)
  • 100 г масло
  • 150 г захар
  • 2 яйца на стайна температура
  • 1 ч.л. екстракт от мента
  • 200 г брашно
  • 30 г какао на прах (без захар)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол

За овалване:

  • 100 г пудра захар
  • 50 г кристална захар

Начин на приготвяне:

Подготовка на тестото:

  1. Разтопете шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова фурна на кратки интервали, като разбърквате, докато сместа стане гладка. Оставете да се охлади леко.
  2. В купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа побелее и стане пухкава (около 3-4 минути).
  3. Добавете разтопения шоколад и екстракта от мента. Разбъркайте до хомогенност.
  4. Пресейте брашното, какаото, бакпулвера и солта. Добавете ги постепенно към шоколадовата смес и разбъркайте, докато получите меко, но лепкаво тесто.
  5. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете тестото в хладилник за минимум 2 часа или за една нощ.

Оформяне и печене:

  1. Загрейте фурната на 180°C и покрийте тава с хартия за печене.
  2. Вземайте по малка част от тестото (около 1 супена лъжица) и оформете топчета с размер на орех.
  3. Оваляйте всяко топче първо в кристалната захар, след това в пудрата захар.
  4. Подредете топчетата върху хартията за печене на разстояние 4-5 см едно от друго.
  5. Печете 10-12 минути, докато сладките се разпукат и стегнат по краищата, но останат меки в средата.

Снимка: iStock by Getty Images

Оставете сладките да изстинат напълно, преди да ги преместите в кутия, за да ги съхраните за по-дълго. Те са идеални за коледен подарък или да ги поднесете с чаша горещ шоколад, а защо не и ментов чай.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло яйца бяла захар пудра захар черен шоколад какао бяло брашно прясна мента бакпулвер