Необходими продукти:
- 300 г макарони
- 30 г масло
- 1 с.л. брашно
- 300 мл прясно мляко
- 100 мл течна сметана
- 100 г настърган чедър
- 50 г настърган пармезан
- 50 г синьо сирене (по желание)
- Сол и черен пипер на вкус
- Щипка индийско орехче (по желание)
- 1 скилидка чесън (по желание)
- Магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
- Сварете макароните в подсолена вода според указанията на опаковката. Отцедете ги и оставете настрана, като запазите около 100 мл от водата, в която са врели.
- В дълбок тиган или касерола разтопете маслото на средна температура. Добавете брашното и бъркайте енергично около минута, докато се запече леко.
- На тънка струя налейте прясното мляко, като разбърквате постоянно, за да получите гладка консистенция. Добавете течната сметана и оставете сместа да къкри 2-3 минути, докато се сгъсти.
- Намалете котлона и добавете настърганите сирена. Разбърквайте, докато се разтопят напълно и сосът стане гладък и кремообразен. Ако използвате чесън, настържете го или го пресовайте и добавете към соса.
- Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Ако сосът е прекалено гъст, разредете го с малко от запазената вода от пастата.
- Добавете сварените макарони и разбъркайте добре, така че да се покрият равномерно със соса. Оставете ги на котлона за още минута, за да поемат от вкусовете.
- Сервирайте топли, поръсени с малко пармезан и ситно нарязан магданоз.