Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Много лесно: Макарони със сос от сирена

Пригответе ги за вас и любимите ви хора

10’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 300 г макарони 
  • 30 г масло
  • 1 с.л. брашно
  • 300 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана
  • 100 г настърган чедър
  • 50 г настърган пармезан
  • 50 г синьо сирене (по желание)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Щипка индийско орехче (по желание)
  • 1 скилидка чесън (по желание)
  • Магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Сварете макароните в подсолена вода според указанията на опаковката. Отцедете ги и оставете настрана, като запазите около 100 мл от водата, в която са врели.
  2. В дълбок тиган или касерола разтопете маслото на средна температура. Добавете брашното и бъркайте енергично около минута, докато се запече леко.
  3. На тънка струя налейте прясното мляко, като разбърквате постоянно, за да получите гладка консистенция. Добавете течната сметана и оставете сместа да къкри 2-3 минути, докато се сгъсти.
  4. Намалете котлона и добавете настърганите сирена. Разбърквайте, докато се разтопят напълно и сосът стане гладък и кремообразен. Ако използвате чесън, настържете го или го пресовайте и добавете към соса.
  5. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Ако сосът е прекалено гъст, разредете го с малко от запазената вода от пастата.
  6. Добавете сварените макарони и разбъркайте добре, така че да се покрият равномерно със соса. Оставете ги на котлона за още минута, за да поемат от вкусовете.
  7. Сервирайте топли, поръсени с малко пармезан и ситно нарязан магданоз.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло бяло брашно прясно мляко готварска сметана чедър пармезан синьо сирене макарони

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче