Необходими продукти:
За мъфините:
- 200 г брашно
- 1 ½ ч.л. бакпулвер
- ½ ч.л. сода бикарбонат
- 100 г захар
- 2 яйца
- 120 мл прясно мляко
- 80 мл олио или разтопено масло
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 100 г пресни или замразени малини
За малиновия крем:
- 250 г крема сирене, на стайна температура
- 100 г пудра захар
- 200 мл сладкарска сметана, студена
- 2-3 с.л. малиново пюре, направено от пасирани и прецедени малини
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°C и подгответе форма за мъфини, като сложите хартиени кошнички за мъфини.
- В купа смесете брашното, бакпулвера, содата и захарта.
- В друга купа разбийте яйцата, добавете прясното мляко, олиото, или разтопеното масло, и ванилията.
- Постепенно прибавете течните съставки към сухите, като разбърквате внимателно, без да бъркаш прекалено дълго.
- Добавете малините, като ги разбъркате внимателно, за да не се смачкат прекалено.
- Разпределете сместа в подготвените формички, пълнейки ги до ¾ от височината.
- Изпечете ги за около 18-20 минути, докато мъфините станат златисти и клечка за зъби, забита в средата, излезе суха.
- Оставете ги да се охладят напълно преди да сложите крема.
- В купа разбийте крема сиренето с пудрата захар до гладка консистенция.
- В отделна купа разбийте сметаната на пухкав крем и внимателно я прибавете към сместа с крема сирене.
- Добавете малиновото пюре и разбъркайте леко, за да се запази въздушната текстура.
- Прехвърлете крема в пош с накрайник и го шприцовайте върху изстиналите мъфини.
- Декорирайте всеки мъфин с по една свежа малина и поръсете с натрошени изсушени малини.