Необходими продукти:
- 5 супени лъжици зехтин
- Готово тесто за пици (със стайна температура)
- 400 гр. рикота (може и извара)
- Сол
- Черен пипер
- Половина щафета сух колбас (по възможност - италиански)
- Реклама след 7-ми параграф
- 1 средна глава лук
- 2 с.л. винен оцет
- 2 бр. тиквички (средноголеми)
- 3-4 малки домати, разрязани наполовина
- 5-6 листа босилек
Начин на приготвяне:
- Пуснете фурната да се загрява на 220°C. Намажете една средноголяма тава с малко зехтин. Внимателно разстелете тестото в нея, а след това поръсете със зехтин и размажете мазнината по цялата му повърхност. Печете тестото докато то добие златист цвят (около 20 мин.).
- В купа смесете рикотата (или изварата), 1 с.л. зехтин, малко сол и черен пипер. Ако сместа ви се стори прекалено суха, добавете още зехтин.
- Получената смес разпределете върху тестото в тавата като оставите малко разстояние в краищата. Нарежете салама на тънки шайби и покрийте пицата с тях. Оставете пицата да се запича в този вид за около 15 мин. или докато сиренето започне да добива златист отенък, а резенчетата салам леко да се завиват нагоре.
- В малка купа смесете нарязания на тънки шайби лук, 2 с.л. зехтин, малко сол и черен пипер. Добавете тиквичките, нарязани на ленти (за целта е най-добре да използвате белачка за картофи), доматите и босилека. Разбъркайте сместа с ръце и я наредете върху пицата.
И ето, че тя е готова. Няма нужда да я връщате обратно във фурната. Разрежете я на парчета и сервирайте.