Необходими продукти:
- 2 пакета обикновени бисквити (около 400 г)
- 1 литър прясно мляко
- 1 чаша захар (около 200 г)
- 4 супени лъжици брашно
- 4 супени лъжици царевично нишесте
- 2 яйца
- 1 ванилия
- 200 г масло
- 100 г шоколад (по избор, за украса)
- Какао на прах или натрошени ядки (по избор, за украса)
Начин на приготвяне:
- За да приготвите крема, в тенджера смесете брашното, царевичното нишесте и захарта.
- Добавете яйцата и около 200 мл от млякото. Разбъркайте добре до получаване на гладка смес.
- Загрейте останалото мляко до кипване и постепенно го добавете към сместа, като постоянно бъркате, за да избегнете образуването на бучки.
- Върнете сместа на котлона и гответе на среден огън, като непрекъснато бъркате, докато кремът се сгъсти.
- Махнете тенджерата от котлона и добавете ванилията и маслото. Разбъркайте добре, докато маслото се разтопи и кремът стане гладък и лъскав.
- Потопете всяка бисквита за кратко в мляко, за да омекне леко. Не ги дръжте прекалено дълго, за да не се разпаднат.
- В подходяща тава или форма за торта подредете един слой бисквити.
- Намажете слой от крема върху бисквитите.
- Продължете да редите слоеве бисквити и крем, докато изчерпите съставките, като завършите с крем.
- Ако желаете, настържете шоколад върху тортата или поръсете с какао на прах.
- Може също така да добавите натрошени ядки за допълнителен вкус.
- Покрийте тортата и я поставете в хладилник за поне 4 часа, а най-добре за една нощ, за да стегне добре и бисквитите да се напоят с крема.