Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лесен и бърз сладкиш с ябълки

Върви чудесно с чаша хубаво кафе

10’ Подготовка
30’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 4 десертни ябълки (около 475гр), обелени и почистени от сърцевината
  • 120 г пудра захар
  • 75 г масло, разтопено
  • 250 г самонабухващо брашно
  • 1½ ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1½ чаена лъжичка ванилов екстракт
  • 225 мл мътеница (може да я намерите в здравословните магазини)
  • 2 яйца, разбити

За поднасяне:

  • Бита сметана
  • ½ ч. л. смляна канела

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете ябълките на осминки.
  2. Поръсете 100 г от захарта в огнеупорен тиган с незалепващо покритие, поставен на умерен огън. Гответе, като въртите тигана, за да се разтопи равномерно захарта, за 5-6 минути, докато потъмнее и се разтвори.
  3. Разбъркайте внимателно 50 г от маслото и отстранете от огъня. Подредете парченцата ябълка върху маслото с обелената страна надолу и върнете на слаб-среден огън. Гответе 3-4 минути, докато леко шупне.
  4. Изсипете останалата захар в купа и смесете с брашното, бакпулвера и содата.
  5. Разтопете останалите 25 г масло и ги изсипете в купа, след което смесете ваниловия екстракт, мътеницата и разбитите яйца.
  6. Направете кладенче в средата на сухите съставки и бавно изсипете сместа с течните съставки като разбивате, докато се смесят напълно. Внимавайте да не прекалите с разбиването - добре е, ако има бучки.
  7. Изсипете тестото върху ябълките, изравняване отгоре с шпатула и прехвърлете във фурната. Печете 20-25 минути до готовност.
  8. Извадете от фурната, обърнете сладкиша върху чиния и сервирайте на парчета с малко бита сметана и поръсена отгоре канела.
ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: краве масло ябълки яйца пудра захар ванилия бакпулвер сода брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче