Не може да се отрече, че дали поради климата или друга необяснима причина, гърците са майстори на салатите. Понякога рецептите им са нестандартни, но определено си заслужават да бъдат опитани.
За пилешкото:
- 500 г филе от пилешки гърди
- 1 супена лъжица зехтин
- сол
- черен пипер
- 350 г круши
- 2 стръка мащерка
- 2 стръка розмарин
- 2 скилидки чесън
- 50 г масло
За дресинга:
- 3 с.л. зехтин
- 3 с.л. балсамов оцет
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. домашна майонеза
- сол
За сервиране:
- 400 г зелена салата
- 1 връзка пресен лук
- ментови листа
- 100 г крутони
Начин на приготвяне:
- Поставете тиган с незалепващо покритие на силен огън и го оставете да се загрее добре (около 15 мин).
- Нарежете пилешките филета на жулиени с дължина от около 1 см. Намажете ги с 1 супена лъжица зехтин, овкусете със сол и черен пипер и ги добавете в горещия тиган. Запържете за 2-3 минути до златисто.
- Разрежете крушите наполовина и ги наредете с разреза надолу.
- Обърнете пилето и крушите от другата страна и задушете за още 2 минути.
- Добавете стръкчетата розмарин и мащерка, чесъна и маслото. Оставете маслото да се разтопи напълно.
- В отделна малка купичка разбийте заедно зехтина, балсамовия оцет, горчицата, меда, майонезата, солта и черния пипер.
- В дълбока купа добавете зелената салата, овкусете с дресинга и разбъркайте.
- Разбъркайте пилето и крушите в тигана и отстранете от огъня. Добавете ги към салатата и сервирайте с пресен лук, листа от мента и крутони.