Необходими продукти:
- 1 л пилешки бульон
- 4 филета от сьомга
- 2 супени лъжици зехтин
- 50 г масло
- 1 глава лук, нарязана на много ситно
- 1 скилидка чесън, смачкана или настъргана на ситно
- 250 г ориз арборио
- 300 мл бяло вино
- 100 г замразен грах
- Сокът и настърганата кора от ½ лимон
- 50 г пармезан, настърган, плюс допълнително за сервиране
Начин на приготвяне:
- Оставете пилешкия бульон да заври в тенджера на среден огън, добавете филетата от сьомга и ги поширайте за 6 минути, или докато се сварят.
- Извадете ги от съда, оставяйки бульона на котлона, а рибата сложете в чиния да се охлади за 2-3 минути преди да отстраните кожата. Дръжте котлона включен на слаб огън, за да запазите бульона възможно най-топъл.
- Загрейте олиото и половината масло в голям тиган на средна към слаба степен и след като маслото се разтопи, сложете лука и гответе за 10-12 минути, докато омекне, но не стане златист.
- Добавете чесъна, и разбъркайте за кратко. Сложете и ориза и гответе, докато се покрие добре с маслото.
- Налейте виното, увеличете котлона до среден огън и гответе 4-5 минути. Трябва да се изпари.
- Дръжте тигана на котлона и налейте около една четвърт от заделения пилешки бульон. Разбърквайте често, докато бульонът се поеме от ориза.
- Повторете още три пъти, като добавите следващата част от течността, след като предишната се абсорбира. С последната добавете граха и люспите и начупените на парченца филета от сьомга.
- Подправете с много прясно смлян черен пипер и гответе 3-4 минути, докато оризът омекне, а грахът и сьомгата се загреят (ако оризът се нуждае от още малко готвене или поема бульона твърде бързо, добавете още малко гореща вода).
- Отстранете ризотото от огъня и прибавете останалото масло, лимоновия сок и пармезана. Сервирайте веднага.