Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кремообразно ризото със сьомга

Поднесете с чаша изстудено бяло вино

15’ Подготовка
60’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 л пилешки бульон
  • 4 филета от сьомга
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 50 г масло
  • 1 глава лук, нарязана на много ситно
  • 1 скилидка чесън, смачкана или настъргана на ситно
  • 250 г ориз арборио
  • 300 мл бяло вино
  • 100 г замразен грах
  • Сокът и настърганата кора от ½ лимон
  • 50 г пармезан, настърган, плюс допълнително за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Оставете пилешкия бульон да заври в тенджера на среден огън, добавете филетата от сьомга и ги поширайте за 6 минути, или докато се сварят.
  2. Извадете ги от съда, оставяйки бульона на котлона, а рибата сложете в чиния да се охлади за 2-3 минути преди да отстраните кожата. Дръжте котлона включен на слаб огън, за да запазите бульона възможно най-топъл.
  3. Загрейте олиото и половината масло в голям тиган на средна към слаба степен и след като маслото се разтопи, сложете лука и гответе за 10-12 минути, докато омекне, но не стане златист.
  4. Добавете чесъна, и разбъркайте за кратко. Сложете и ориза и гответе, докато се покрие добре с маслото.
  5. Налейте виното, увеличете котлона до среден огън и гответе 4-5 минути. Трябва да се изпари.
  6. Дръжте тигана на котлона и налейте около една четвърт от заделения пилешки бульон. Разбърквайте често, докато бульонът се поеме от ориза.
  7. Повторете още три пъти, като добавите следващата част от течността, след като предишната се абсорбира. С последната добавете граха и люспите и начупените на парченца филета от сьомга.
  8. Подправете с много прясно смлян черен пипер и гответе 3-4 минути, докато оризът омекне, а грахът и сьомгата се загреят (ако оризът се нуждае от още малко готвене или поема бульона твърде бързо, добавете още малко гореща вода).
  9. Отстранете ризотото от огъня и прибавете останалото масло, лимоновия сок и пармезана. Сервирайте веднага.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло чесън лук бульон лимон ориз пармезан грах сьомга

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче