Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
3 яйца (без един жълтък)
200 мл прясно мляко
150 гр захар
100 гр разтопено масло
2 с.л. олио
1 пакетче суха мая
2 ванилии
настъргана кора от един лимон
до 600 гр брашно

За плънката:
1 к.локум
2 с.л.сушени боровинки

За намазване:
1 жълтък
1 с.л. олио

Маята се разтваря в хладкото мляко с 1с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне за около 10 минути. В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат разбитите леко две яйца и белтъка на третото, захарта, разтопеното краве масло, ванилиите и лимоновата кора и прибавяйки шупналата мая се замесва меко тесто. Готовото тесто се оставя да втаса на топло до двойно увеличаване на обема му. Втасалото тесто се взема с намаслени ръце и върху намаслен плот се разделя на две части. Всяка половинка се разделя на три равни части, които с леки движения се разтеглят на ленти, слага се плънката и двете части на лентата се защипват, за да се образува фитил. Фитилът леко се усуква. По този начин се приготвят шестте фитила, като при мен 5 са с плънка от нарязания на едро локум, а един е с боровинки.От тях се сплитат два козунака - единият само с локум, а другият -с локум и боровинки (кръглият). Така приготвените козунаци се поставят във формите за печене, застлани предварително с хартия за печене и се оставят на топло да втасат. Намазват се с отделения жълтък, разбит с олиото и се поръсват обилно със захар. Пекат се в предварително загрята на 180*С фурна (макар че това е относително - зависи от особеностите на фурната) до тяхната готовност.

Да ви е сладко!

Съвети:
* Както и при питите избягвам да правя твърдо тесто и излишната допълнителна обработка.
* Ако козунакът не е готов, а прегаря отгоре, го покривам с хартия или фолио, така както процедирам и при питите и при печенето на кексовете.
* При следващото правене може би ще увелича захарта на 180 гр, нещо не ни беше достатъчно сладък въпреки доволното количество локум, което сложих.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче