Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Козунак с пълнозърнесто брашно и кафява захар

Тази статия е част от конкурса Великденски вкусотии и можете да гласувате за нея чрез бутонът под този текст или да се включете с авторската рецепта.

2
От Любомира
2’ Подготовка
1’ Време за готвене
20 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 250 г пълнозърнесто брашно
  • 250 г брашно за козунак
  • 180 г кафява захар
  • 3 яйца
  • 50 мл масло
  • 130 мл мляко
  • 25 г мая
  • Лимонова кора
  • Ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  1. Загряваме леко млякото и малко от кафявата захар за тестото, прибавяме маята и разбъркваме. Разбиваме яйцата с останалата захар, ванилията и лимона и прибавяме течните съставки към брашната.
  2. Замесваме тесто, към което на части започваме да добавяме маслото, предварително разтопено, и месим хубаво, за да поеме мазнината. Оставяме на топло да втаса, докато удвои обема си.
  3. Намесваме отново и оформяме фитили, които сплитаме. Тук може да се добави плънка по желание - шоколад, сладко, стафиди.
  4. Нареждаме ги в предварително намаслена форма и оставяме да втасат още веднъж.
  5. Намазваме с жълтък и печем на 200С, докато стане готов.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче