Пиле пиката е класическо италианско ястие. Накратко, това е пилешко месо в лимонов сос и каперси, което може да приготвите както през седмицата, така и за специален повод.
Нека видим какво ще ви трябва.
Необходими продукти:
- 4 големи пилешки гърди, около килограм
- 4 с.л. обезсолено масло
- 2 с.л. зехтин
- ¾ ч.ч. брашно
- 1 и ½ ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- ½ ч.ч. пилешки бульон
- 6 с.л. прясно изцеден сок от лимон
- 2 с.л. каперси
- 3 с.л. ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
- Разполовете пилешките гърди хоризонтално. Така ще получите общо 8 филета.
- В голям тиган и на среден огън разтопете маслото и прибавете към него зехтина.
- Сложете брашното в дълбока чиния.
- Поръсете месото със сол и черен пипер, след което го оваляйте в брашното. С леки потупванията махнете излишното количество. Трябва да остане тънък слой брашно.
- Сложете две, три или четири филета в тигана, в зависимост колко побира той. Гответе ги 2-3 мин., докато придобият златист загар. Добавете допълнително масло и зехтин при следващата порция месо, ако ви се стори, че количеството им в тигана намалява.
- След като сте приключили с пърженето на пилешкото, извадете го и сложете скилидката чесън. Запържете я за 30 сек., след което прибавете пилешкия бульон и лимоновия сок. Оставете течността да заври на висока температура и върнете всички филета в тигана. Намалете котлона на ниска степен и гответе 2 мин. Сложете каперсите и нека къкри още 1-2 мин.
- Овкусете с още малко сол и черен пипер, поръсете с магданоза и поднесете.