Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Класика от Италия: Пиле пиката

Невероятно вкусно и никак сложно за приготвяне

15’ Подготовка
15’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Пиле пиката е класическо италианско ястие. Накратко, това е пилешко месо в лимонов сос и каперси, което може да приготвите както през седмицата, така и за специален повод.

Нека видим какво ще ви трябва.

Необходими продукти:

  • 4 големи пилешки гърди, около килограм
  • 4 с.л. обезсолено масло
  • 2 с.л. зехтин
  • ¾ ч.ч. брашно
  • 1 и ½ ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • ½ ч.ч. пилешки бульон
  • 6 с.л. прясно изцеден сок от лимон
  • 2 с.л. каперси
  • 3 с.л. ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Разполовете пилешките гърди хоризонтално. Така ще получите общо 8 филета.
  2. В голям тиган и на среден огън разтопете маслото и прибавете към него зехтина.
  3. Сложете брашното в дълбока чиния.
  4. Поръсете месото със сол и черен пипер, след което го оваляйте в брашното. С леки потупванията махнете излишното количество. Трябва да остане тънък слой брашно.
  5. Сложете две, три или четири филета в тигана, в зависимост колко побира той. Гответе ги 2-3 мин., докато придобият златист загар. Добавете допълнително масло и зехтин при следващата порция месо, ако ви се стори, че количеството им в тигана намалява.
  6. След като сте приключили с пърженето на пилешкото, извадете го и сложете скилидката чесън. Запържете я за 30 сек., след което прибавете пилешкия бульон и лимоновия сок. Оставете течността да заври на висока температура и върнете всички филета в тигана. Намалете котлона на ниска степен и гответе 2 мин. Сложете каперсите и нека къкри още 1-2 мин.
  7. Овкусете с още малко сол и черен пипер, поръсете с магданоза и поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер пилешко пресен магданоз пилешки бульон бяло брашно лимонов сок

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче