Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Класически френски огретен с картофи

Насладете се на този невероятен вкус

15’ Подготовка
95’ Време за готвене
12 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 5 скилидки чесън
  • 1 с.л. обезсолено масло на стайна температура
  • 2 средно големи глави лук шалот, нарязани на четвъртини
  • 2 и ½ ч.ч. готварска сметана
  • 1 с.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • Няколко стръка мащерка
  • 2 кг картофи, нарязани на много тънки филийки, с помощта на ренде мандолина
  • 100 г сирене Грюер, настъргано на ситно
  • 30 г сирене Пармезан, настъргано на ситно

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте предварително фурната на 160 градуса.
  2. Разрежете една скилидка чесън наполовина и натъркайте с нея съда, в който ще печете огретена. Намажете го след това с масло.
  3. Сложете шалота и сметаната, солта, черния пипер, мащерката, почистена от стръкчетата, и останалите четири скилидки чесън в малка тенджера на слаб огън да се задушат. Гответе докато лукът и чесънът омекнат добре, около 15-20 мин. Оставете сместа да се охлади леко, след което я прехвърлете в блендер и я разбийте до гладкост.
  4. Подредете картофите в тавата под 45 градусов ъгъл, което ще гарантира, че ще се сготвят равномерно - отвътре ще са сочни, а отвън - с хрупкава коричка.
  5. Изсипете сметановата смес върху картофите и покрийте съда плътно с фолио.
  6. Печете, докато картофите омекнат и станат кремообразни, около 60-75 мин. Извадете от фурната и оставете ястието да се охлади.
  7. Преместете решетката на фурната на най-високата позиция. Отстранете фолиото от тавата и поръсете картофите с двата вида серена.
  8. Печете до златисто, около 5-10 мин. Сервирайте огретена с пресни листенца мащерка.

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън мащерка лук картофи готварска сметана пармезан грюер