Необходими продукти:
- 5 скилидки чесън
- 1 с.л. обезсолено масло на стайна температура
- 2 средно големи глави лук шалот, нарязани на четвъртини
- 2 и ½ ч.ч. готварска сметана
- 1 с.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- Няколко стръка мащерка
- 2 кг картофи, нарязани на много тънки филийки, с помощта на ренде мандолина
- 100 г сирене Грюер, настъргано на ситно
- 30 г сирене Пармезан, настъргано на ситно
Начин на приготвяне:
- Загрейте предварително фурната на 160 градуса.
- Разрежете една скилидка чесън наполовина и натъркайте с нея съда, в който ще печете огретена. Намажете го след това с масло.
- Сложете шалота и сметаната, солта, черния пипер, мащерката, почистена от стръкчетата, и останалите четири скилидки чесън в малка тенджера на слаб огън да се задушат. Гответе докато лукът и чесънът омекнат добре, около 15-20 мин. Оставете сместа да се охлади леко, след което я прехвърлете в блендер и я разбийте до гладкост.
- Подредете картофите в тавата под 45 градусов ъгъл, което ще гарантира, че ще се сготвят равномерно - отвътре ще са сочни, а отвън - с хрупкава коричка.
- Изсипете сметановата смес върху картофите и покрийте съда плътно с фолио.
- Печете, докато картофите омекнат и станат кремообразни, около 60-75 мин. Извадете от фурната и оставете ястието да се охлади.
- Преместете решетката на фурната на най-високата позиция. Отстранете фолиото от тавата и поръсете картофите с двата вида серена.
- Печете до златисто, около 5-10 мин. Сервирайте огретена с пресни листенца мащерка.