Необходими продукти:
- 4 г суха мая
- 250 г бяло брашно
- 25 г захар
- 25 г масло, разтопено
- 1 ч.л. ситна морска сол
- 125 г кондензирано мляко
- 1 средно голямо яйце
- Олио за пържене
- Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- Смесете в купа маята, брашното, захарта и 1 ч.л. ситна морска сол.
- В друга купа разбъркайте кондензираното мляко и яйцето. Прибавете ги към сухите съставки заедно с разтопеното масло и 60 мл гореща, но не завряла вода. Размесете тестото върху набрашнена повърхност за 5 мин. Трябва да стане гладко.
- Оформете тестото на топка и го сложете в леко купа, поръсена с малко брашно. Покрийте я с влажна кърпа и приберете в хладилника за 8-24 часа.
- Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го разточете на лист с размери 20х25 см, който трябва да е с дебелина около 1 см. Нарежете го на 20 5-сантиметрови квадрати.
- Сипете олио за пържене в дълбок тиган. Добре е да е около половин литър, за да стане хубава маслена баня. Загрейте го до 175 градуса и изпържете байганетите за 3 мин. като ги обръщате. Трябва да придобият златист загар.
- Извадете готовите байганети върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
- Сервирайте ги топли и поръсени с пудра захар.