Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 1 кг тиква, обелена, почистена от семките и нарязана на парчета
- 700 мл зеленчуков или пилешки бульон
- 150 мл сметана
За крутоните:
- 2 с.л. зехтин
- 4 филии хляб по избор с отстранени корички
- шепа тиквени семки
Начин на приготвяне:
- Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голяма тенджера, след това внимателно запържете ситно нарязаните глави лук за 5 минути, докато омекнат, но не започнат да променят цвета си.
- Добавете тиквата в тигана и продължете да готвите за 8-10 минути, като разбърквате от време на време, докато започне да омеква и да става златиста.
- Налейте 700 мл от зеленчуковия или пилешкия бульон в тигана и овкусете със сол и черен пипер. Оставете да заври, след това нека течността къкри за 10 минути, докато тиквата стане много мека.
- Изсипете сметаната в тигана, оставете отново да заври, след което пасирайте. За копринено гладка консистенция можете да прецедите супата през ситна цедка.
- За да направите крутоните, нарежете хляба на малки квадратчета.
- Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган, след което запържете хляба, докато започне да става хрупкав.
- Добавете шепата тиквени семки в тигана и ги оставете да се запекат.
- Загрейте отново супата, ако е необходимо, опитайте за подправки, след това сервирайте заедно с крутоните и семената. Полейте с още зехтин, ако желаете.