Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Класическа и копринено нежна крем супа от тиква

В духа на сезона

20’ Подготовка
25’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин
  • 2 глави лук, нарязани на ситно
  • 1 кг тиква, обелена, почистена от семките и нарязана на парчета
  • 700 мл зеленчуков или пилешки бульон
  • 150 мл сметана

За крутоните:

  • 2 с.л. зехтин
  • 4 филии хляб по избор с отстранени корички
  • шепа тиквени семки

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голяма тенджера, след това внимателно запържете ситно нарязаните глави лук за 5 минути, докато омекнат, но не започнат да променят цвета си.
  2. Добавете тиквата в тигана и продължете да готвите за 8-10 минути, като разбърквате от време на време, докато започне да омеква и да става златиста.
  3. Налейте 700 мл от зеленчуковия или пилешкия бульон в тигана и овкусете със сол и черен пипер. Оставете да заври, след това нека течността къкри за 10 минути, докато тиквата стане много мека.
  4. Изсипете сметаната в тигана, оставете отново да заври, след което пасирайте. За копринено гладка консистенция можете да прецедите супата през ситна цедка.
  5. За да направите крутоните, нарежете хляба на малки квадратчета.
  6. Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган, след което запържете хляба, докато започне да става хрупкав.
  7. Добавете шепата тиквени семки в тигана и ги оставете да се запекат.
  8. Загрейте отново супата, ако е необходимо, опитайте за подправки, след това сервирайте заедно с крутоните и семената. Полейте с още зехтин, ако желаете.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин лук тиква бульон готварска сметана хляб тиквено семе