За кейка:
120 мл вода,
3 яйца,
1 ч.ч. захар,
½ ч.ч. олио,
50 мл.ром,
2 ванилии,
400 гр. брашно,
1 бакпулвер,
60 гр. какао,
70 гр. натрошени ядки;
За меренге крема:
2 белтъка,
2 щипки бакпулвер,
1 щипка сол,
2/3 ч.ч. захар,
ванилия,
150 мл течна сметана
За глазурата:
3 с.л. какао,
50 мл. прясно мляко,
60 гр.масло,
2 с.л. пудра захар.
Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. При непрекъснато разбиване добавете олиото, водата, рома, ванилията и какаото. На порции добавете пресятото с бакпулвер брашно и бъркайте. Накрая добавете натрошените ядки по избор, може да добавите и стафиди. Сипете сместа в по-голяма форма за кекс. Изпечете го в умерено загрята фурна (190 градуса) до суха клечка. След като изстине кекса го извадете от формата и го разрежете на две през средата.
За меренге крема: Разбийте белтъците с щипка сол и бакпулвера до пухкав сняг и при непрекъснато бъркане добавете захарта. Бийте продължително и прибавете ванилията. Белтъчния крем се прибавя внимателно с разбитата сметана. Добрата и горната част на кейка леко се издълбават, намазват се с крема и се съединяват. Слагате го за два часа в хладилника. След това залейте сладкиша с глазура от разтопените заедно масло, захар, какао и прясно мляко. Отново върнете в хладилник да стегне.
За кейка:
120 мл вода,
3 яйца,
1 ч.ч. захар,
½ ч.ч. олио,
50 мл.ром,
2 ванилии,
400 гр. брашно,
1 бакпулвер,
60 гр. какао,
70 гр. натрошени ядки;
За меренге крема:
2 белтъка,
2 щипки бакпулвер,
1 щипка сол,
2/3 ч.ч. захар,
ванилия,
150 мл течна сметана
За глазурата:
3 с.л. какао,
50 мл. прясно мляко,
60 гр.масло,
2 с.л. пудра захар.
Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. При непрекъснато разбиване добавете олиото, водата, рома, ванилията и какаото. На порции добавете пресятото с бакпулвер брашно и бъркайте. Накрая добавете натрошените ядки по избор, може да добавите и стафиди. Сипете сместа в по-голяма форма за кекс. Изпечете го в умерено загрята фурна (190 градуса) до суха клечка. След като изстине кекса го извадете от формата и го разрежете на две през средата.
За меренге крема: Разбийте белтъците с щипка сол и бакпулвера до пухкав сняг и при непрекъснато бъркане добавете захарта. Бийте продължително и прибавете ванилията. Белтъчния крем се прибавя внимателно с разбитата сметана. Добрата и горната част на кейка леко се издълбават, намазват се с крема и се съединяват. Слагате го за два часа в хладилника. След това залейте сладкиша с глазура от разтопените заедно масло, захар, какао и прясно мляко. Отново върнете в хладилник да стегне.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност