Необходими продукти:
- 150 г свинско контрафиле, на кубчета
- 150 г свински врат, нарязан на едро
- 2-3 клонки прясна мащерка
- Сол
- 100 г гъби, на колелца
- 2 стръка праз лук
- Червен пипер
- 1 кубче телешки бульон, разтворено в чаша гореща вода
- 1 ч.л. паста от смлени чушки
- 100 г домати от консерва
- 2 моркова, на едро
- 150 г кисело зеле от буркан, наситнено
- 1 домат, на шайби
- 1/2 лимон, на шайби
- 3 кисели краставички, на дребно
- 4 с.л. краве масло
- Пресен магданоз, наситнен
- Пресен копър, наситнен
- 100 г суджук, нарязан на много тънко
- 2 бр. шпроти в олио, от консерва
Начин на приготвяне:
- 150 г свинско котрафиле се нарязва на кубчета и се слага в нагорещен тиган заедно с няколко стръкчета прясна мащерка. Когато месото си пусне водата, се оставя да се позапържи за 5 мин. и се вади. Слага се на дъното на глиненото гърне, а стръковете мащерка се отстраняват.
- Тиганът се забърсва добре с кухненска хартия и се връща отново на огъня. В него се поставя свинският врат на едри парчета, посолява се и се оставя да се позапържи в собствен сос.
- Прибавят се гъбите и единият стрък праз.
- След 3 минути в тигана се поръсва червеният пипер и всичко се разбърква. Добавят се телешкият бульон, доматите от консерва и пастата от чушки. Всичко се оставя да къкри до изпаряване на водата.
- В гърнето се слагат морковите на едро, а след това се изсипват и продуктите от тигана.
- Отгоре се редят другият стрък праз, киселото зеле, резените домати, резените лимон, киселите краставички, кравето масло, магданозът и копърът.
- Редят се резените суджук и се слагат двете рибки от консервата, за да придадат опушен вкус на ястието. Наливат се 2 ч.ч. вода.
- Гърнето се поставя в студена фурна, която се пуска на 120 градуса и се оставя да работи за 4 часа.
- Накрая, рибките се вадят, гозбата се разбърква с дървена лъжица и се опитва на сол. Сервира се гореща в плоски чинии, като задължително се полива и с малко чорбичка от гърнето.