Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Капама и кавърма в един гювеч

Засищаща, вкусна гозба за семейство и приятели

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
60’ Време за готвене
5 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 150 г свинско контрафиле, на кубчета
  • 150 г свински врат, нарязан на едро
  • 2-3 клонки прясна мащерка
  • Сол
  • 100 г гъби, на колелца
  • 2 стръка праз лук
  • Червен пипер
  • 1 кубче телешки бульон, разтворено в чаша гореща вода
  • 1 ч.л. паста от смлени чушки
  • 100 г домати от консерва
  • 2 моркова, на едро
  • 150 г кисело зеле от буркан, наситнено
  • 1 домат, на шайби
  • 1/2 лимон, на шайби
  • 3 кисели краставички, на дребно
  • 4 с.л. краве масло
  • Пресен магданоз, наситнен
  • Пресен копър, наситнен
  • 100 г суджук, нарязан на много тънко
  • 2 бр. шпроти в олио, от консерва

 

Начин на приготвяне:

  1. 150 г свинско котрафиле се нарязва на кубчета и се слага в нагорещен тиган заедно с няколко стръкчета прясна мащерка. Когато месото си пусне водата, се оставя да се позапържи за 5 мин. и се вади. Слага се на дъното на глиненото гърне, а стръковете мащерка се отстраняват.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Тиганът се забърсва добре с кухненска хартия и се връща отново на огъня. В него се поставя свинският врат на едри парчета, посолява се и се оставя да се позапържи в собствен сос.
  3. Прибавят се гъбите и единият стрък праз.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. След 3 минути в тигана се поръсва червеният пипер и всичко се разбърква. Добавят се телешкият бульон, доматите от консерва и пастата от чушки. Всичко се оставя да къкри до изпаряване на водата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. В гърнето се слагат морковите на едро, а след това се изсипват и продуктите от тигана.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Отгоре се редят другият стрък праз, киселото зеле, резените домати, резените лимон, киселите краставички, кравето масло, магданозът и копърът.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Редят се резените суджук и се слагат двете рибки от консервата, за да придадат опушен вкус на ястието. Наливат се 2 ч.ч. вода.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Гърнето се поставя в студена фурна, която се пуска на 120 градуса и се оставя да работи за 4 часа.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. Накрая, рибките се вадят, гозбата се разбърква с дървена лъжица и се опитва на сол. Сервира се гореща в плоски чинии, като задължително се полива и с малко чорбичка от гърнето.

    Снимка: Юлиян Илиев

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол червен пипер кисело зеле мащерка домати моркови магданоз праз копър свинско наденица телешки бульон лимон чушки кисели краставички гъби

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче