Необходими продукти:
- 3 с.л. краве масло
- 80 г панчета или бекон, на ситно
- 1 глава червен лук, на дребно
- 1 стъбло от целина, на ситно
- 180 г сладка царевица от консерва, отцедена
- 500 мл прясно мляко, студено
- 600 мл зеленчуков бульон
- 3 картофа, сварени, намачкани
- 80 г настърган кашкавал
- Сол и черен пипер на вкус
- Крутони, за сервиране
- Зехтин
Начин на приготвяне:
- Обелете картофите, нарежете ги на едри парчета, сложете ги в тенжера, залейте ги със студена вода, която да ги покрива с 2-3 пръста и ги сложете на силен котлон. Когато заврат, намалете силата на уреда и ги сварете до омекване. Отцедете ги от водата и ги намачкайте на пюре.
- В друга тенджера разтопете кравето масло на умерен огън, налейте 1 с.л. зехтин и задушете бекона. Отстранете го от съда и го оставете настрана.
- Запържете лука и целината, докато омекнат.
- Добавете отцедената сладка царевица и рабъркайте.
- Налейте бульона, увеличете силата на котлона и оставете течността да заври.
- Намалете огъня до умерено ниска температура и излейте студеното прясно мляко на тънка струйка, като непрекъснато бъркате.
- Оставете супата да закъкри, а през това време в купа смесете кашкавала с картофеното пюре, малко зехтин, сол и черен пипер. Добавете сместа в тенджерата, разбъркайте и опитайте за сол.
- Сервирайте в купички, като гарнирате всяка порция с бекона и малко крутони.