Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Хрупкави чурос с домашен шоколадов сос

Десертът, който испанците обожават

10’ Подготовка
30’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 50 г масло, разтопено
  • ½ ч.л. ванилов екстракт
  • 250 г бяло брашно от нова опаковка
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Олио за пържене

За шоколадовия сос:

  • 200 г натурален шоколад, не много горчив и начупен на парчета
  • 100 мл сметана
  • 100 мл пълномаслено прясно мляко
  • 3 с.л. течен мед
  • ½ ч.л. ванилов екстракт

За канелената поръска:

  • 100 г пудра захар
  • 2 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

  1. В 300 мл вряла вода прибавете разтопеното масло и ваниловия екстракт.
  2. Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа с щипка сол.
  3. Направете кладенче в средата и изсипете маслената вода. Много бързо разбъркайте с помощта на дървена лъжица. Не трябва да останат бучки. Оставете тестото да почине за 10-15 мин.
  4. През това време пригответе шоколадовия сос. Сложете всички изброени за него съставки в малък, но дълбок тиган, и на ниска температура бъркайте, докато шоколадът се разтопи и се се образува гладка смес. Поддържайте соса топъл.
  5. Напълнете 1/3 от дълбок съд с олио и го загрейте на котлона. За да разберете дали е достигнало правилната температура, сложете парченце хляб, което трябва да покафенее за 45 сек. до 1 мин.
  6. Покрийте тава с кухненска хартия и смесете пудрата захар и канелата за поръската.
  7. Сложете звездовиден накрайник на пош, напълнете го с тестото, след което изстискайте 2-3 не много дълги ивици от него направо в сгорещеното олио.
  8. Пържете, докато чурос придобият златистокафяв цвят и станат хрупкави. (Бъдете внимателни в целия процес на пържене. Ако се образуват въздушни балончета в горещото тесто, те могат да се пукнат и да ви изпръскат, особено при мазнина на много висока температура или при използването на старо брашно).
  9. Когато чурос вече са изпържени, извадете ги с помощта на решетъчна лъжица и ги оставете върху кухненската хартия, за да се отцедят. Поръсете с малко количество от захарта с канела.
  10. Сервирайте с шоколадовия сос и се насладете на невероятния вкус.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио пудра захар ванилия бяло брашно прясно мляко бакпулвер канела готварска сметана мед натурален шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче