Необходими продукти:
- 50 г масло, разтопено
- ½ ч.л. ванилов екстракт
- 250 г бяло брашно от нова опаковка
- 1 ч.л. бакпулвер
- Олио за пържене
За шоколадовия сос:
- 200 г натурален шоколад, не много горчив и начупен на парчета
- 100 мл сметана
- 100 мл пълномаслено прясно мляко
- 3 с.л. течен мед
- ½ ч.л. ванилов екстракт
За канелената поръска:
- 100 г пудра захар
- 2 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
- В 300 мл вряла вода прибавете разтопеното масло и ваниловия екстракт.
- Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа с щипка сол.
- Направете кладенче в средата и изсипете маслената вода. Много бързо разбъркайте с помощта на дървена лъжица. Не трябва да останат бучки. Оставете тестото да почине за 10-15 мин.
- През това време пригответе шоколадовия сос. Сложете всички изброени за него съставки в малък, но дълбок тиган, и на ниска температура бъркайте, докато шоколадът се разтопи и се се образува гладка смес. Поддържайте соса топъл.
- Напълнете 1/3 от дълбок съд с олио и го загрейте на котлона. За да разберете дали е достигнало правилната температура, сложете парченце хляб, което трябва да покафенее за 45 сек. до 1 мин.
- Покрийте тава с кухненска хартия и смесете пудрата захар и канелата за поръската.
- Сложете звездовиден накрайник на пош, напълнете го с тестото, след което изстискайте 2-3 не много дълги ивици от него направо в сгорещеното олио.
- Пържете, докато чурос придобият златистокафяв цвят и станат хрупкави. (Бъдете внимателни в целия процес на пържене. Ако се образуват въздушни балончета в горещото тесто, те могат да се пукнат и да ви изпръскат, особено при мазнина на много висока температура или при използването на старо брашно).
- Когато чурос вече са изпържени, извадете ги с помощта на решетъчна лъжица и ги оставете върху кухненската хартия, за да се отцедят. Поръсете с малко количество от захарта с канела.
- Сервирайте с шоколадовия сос и се насладете на невероятния вкус.