Необходими продукти:
- 1 кг риба (скумрия, сафрид или друга)
- 50 мл олио
- 25 г масло
- 150 г лук, нарязан
- 300 г пресни гъби
- ½ връзка магданоз
- Щипка чубрица
- 10-12 зърна черен пипер
- 4-5 бр. люти чушки
- 100 мл червено вино
- 1 с.л. доматено пюре
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Почистената и измита риба се нарязва на парчета, посолява се и се поръсва със счукания черен пипер. Оставя се да престои в хладилник 1-2 часа.
- Рибата се изпържва в силно сгорещена мазнина, след което се изважда и се оставя настрани.
- В същата мазнина се задушават ситно нарязаният лук и нарязаните на филийки гъби и люти чушки.
- Прибавят се доматеното пюре, ситно нарязаният магданоз, чубрицата и виното. Връща се и изпържената риба.
- Всичко се разпределя в гювечета с капачета, които се слагат в тава, пълна до половината с вода. Поставя се в студена фурна и ястието се пече 20-25 мин.
ИЗБРАНО