Необходими продукти:
За тестото:
- 300 г бяло брашно, плюс допълнително за поръсване
- 300 г пълнозърнесто брашно
- 150 г гъсто кисело мляко
- 2 супени лъжици олио, плюс допълнително за поливане и пържене
За плънката:
- 70 г спанак, едро нарязан
- ½ ч.ч. едро нарязана мента
- ½ ч.ч. едро нарязан магданоз
- 2 супени лъжици едро нарязан риган
- 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- ½ глава жълт лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- ¼ ч.л. смлян кимион
- Щипка смлян бахар
- 250 г краве сирене, натрошено
- Ситно настъргана кора от 1 лимон
Начин на приготвяне:
- Смесете брашното в купа с 1 чаена лъжичка сол и направете кладенче в центъра. Добавете киселото мляко, олиото и 260 мл вода. Разбъркайте, за да оформите грубо тесто.
- Извадете го върху леко набрашнена повърхност и месете, докато стане гладко и еластично. Увийте тестото в найлоново фолио и оставете за една нощ на стайна температура.
- Разделете тестото на 6 равни части. Като работите с парчетата едно по едно, разточете ги възможно най-тънко, за да направите груб правоъгълник с размери 25 см х 45 см. След това го поръсете с малко олио.
- Сгънете на още половина, за да оформите квадрат, след това още наполовина още два пъти, така че да стане малък квадрат. Повторете разточването, намазването и сгъването още два пъти. Оставете настрана и повторете с останалите парчета тесто.
- За плънката смесете зеленчуците, билките и пресния лук в купа. В друга сложете заедно жълтия лук, чесъна и подправките.
- Разточете квадратното тестото до приблизителен правоъгълник с размери 22 см х 30 см и поръсете долната половина от най-близката до вас страна с една шеста от съставките за пълнеж, като започнете със сместа от спанака, след това сместа от лук, последвана от сиренето, а накрая подправете със сол и черен пипер и завършете с малко лимонова кора. Сгънете горната половина на тестото върху плънката, за да я покриете, притиснете краищата, след това повторете всичко с останалото тесто и пълнеж.
- Загрейте малко олио в тиган на слаб до среден огън и запържете гьозлеметата едно по едно, като от времето на време ги обръщате, докато станат златисто кафяви (5-6 минути).
- Нарежете ги на квадрати и сервирайте с чаша айрян.