Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гьозлеме със зеленолистни и сирене

Поднесете с чаша айрян

45’ Подготовка
35’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За тестото:

  • 300 г бяло брашно, плюс допълнително за поръсване
  • 300 г пълнозърнесто брашно
  • 150 г гъсто кисело мляко
  • 2 супени лъжици олио, плюс допълнително за поливане и пържене

За плънката:

  • 70 г спанак, едро нарязан
  • ½ ч.ч. едро нарязана мента
  • ½ ч.ч. едро нарязан магданоз
  • 2 супени лъжици едро нарязан риган
  • 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
  • ½ глава жълт лук, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • ¼ ч.л. смлян кимион
  • Щипка смлян бахар
  • 250 г краве сирене, натрошено
  • Ситно настъргана кора от 1 лимон

Начин на приготвяне:

  1. Смесете брашното в купа с 1 чаена лъжичка сол и направете кладенче в центъра. Добавете киселото мляко, олиото и 260 мл вода. Разбъркайте, за да оформите грубо тесто.
  2. Извадете го върху леко набрашнена повърхност и месете, докато стане гладко и еластично. Увийте тестото в найлоново фолио и оставете за една нощ на стайна температура.
  3. Разделете тестото на 6 равни части. Като работите с парчетата едно по едно, разточете ги възможно най-тънко, за да направите груб правоъгълник с размери 25 см х 45 см. След това го поръсете с малко олио.
  4. Сгънете на още половина, за да оформите квадрат, след това още наполовина още два пъти, така че да стане малък квадрат. Повторете разточването, намазването и сгъването още два пъти. Оставете настрана и повторете с останалите парчета тесто.
  5. За плънката смесете зеленчуците, билките и пресния лук в купа. В друга сложете заедно жълтия лук, чесъна и подправките.
  6. Разточете квадратното тестото до приблизителен правоъгълник с размери 22 см х 30 см и поръсете долната половина от най-близката до вас страна с една шеста от съставките за пълнеж, като започнете със сместа от спанака, след това сместа от лук, последвана от сиренето, а накрая подправете със сол и черен пипер и завършете с малко лимонова кора. Сгънете горната половина на тестото върху плънката, за да я покриете, притиснете краищата, след това повторете всичко с останалото тесто и пълнеж.
  7. Загрейте малко олио в тиган на слаб до среден огън и запържете гьозлеметата едно по едно, като от времето на време ги обръщате, докато станат златисто кафяви (5-6 минути).
  8. Нарежете ги на квадрати и сервирайте с чаша айрян.

Дайте оценка:

Тагове: чесън лук магданоз фолио лимон прясна мента кисело мляко краве сирене спанак зелен лук кимион пълнозърнесто брашно бахар брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче