Необходими продукти:
- 3-4 патладжана, около 1.8 кг
- Сол на вкус
- 1/3 ч.ч. зехтин
- 1 кг картофи, обелени и сварени в подсолена вода
- 8 големи яйца с отделени от белтъците жълтъци
- 2 ч.ч. галета
- 1 ч.ч. настърган кашкавал
За плънката:
- 700 г телешка или агнешка кайма
- 2 големи глави лук, нарязани на ситно
- ½ ч.ч. сухо червено вино
- 1 ч.л. кимион на прах
- Щипка бахар на прах
- ¼ ч.ч. пресен магданоз, наситнен
- 2 с.л. доматена паста
- 1 ч.ч. домати на кубчета от консерва
- 1 ч.л. захар
- Сол и черен пипер на вкус
За соса бешамел:
- 220 г масло
- 1 ч.ч. брашно
- 4 ч.ч. прясно мляко, затоплено
- Щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
- С помощта на белачка за зеленчуци обелете патладжаните, след което ги нарежете на филийки по дължина, сложете ги в гевгир и ги посолете обилно. Оставете ги така минимум 15 мин., за да се отдели горчивият им сок.
- Нарежете картофите на кръгчета и ги оставете настрани.
- Загрейте фурната на 200 градуса. Постелете тава с алуминиево фолио и леко го намажете със зехтин.
- Изплакнете обилно с вода резените патладжан и ги подсушете с кухненска хартия.
- Добавете капка вода при белтъците и ги разбийте с вилица. Изсипете галетата в чиния.
- Потопете резенче патладжан в белтъците, а след това в галетата. Повторете това с всички останали.
- Сложете патладжаните в тавата без да се застъпват. Ако не може да ги сготвите наведнъж, направете го на няколко пъти. Печете ги 30 мин., като внимавате да ги обърнете веднъж през това време.
- Когато патладжаните омекнат и покафенеят леко, извадете ги, но оставете фурната включена.
- Пригответе месната плънка като в голям тиган запържите в две с.л. зехтин каймата, докато придобие кафяв цвят. След което изсипете при нея лука и задушете. Лукът трябва да стане прозрачен, което ще отнеме около 5 минути. Сложете и чесъна и гответе още около минута.
- Сипете виното, намалете малко котлона и оставете да къкри. Поръсете канелата, бахара, магданоза, сипете доматеното пюре, доматите и захарта. Разбъркайте добре.
- Нека сосът къкри без капак за около 15 мин., за да се редуцира. Подправете със сол и черен пипер.
- Следващата стъпка е приготвянето на соса бешамел. В голяма тенджера разтопете маслото на слаб огън. Към него изсипете брашното, като бъркате непрекъснато, за да предотвратите появяването на буци. Не го оставяйте да покафенява.
- Към сместа сипете млякото на тънка струя, като отново разбърквате непрекъснато. Оставете соса да къкри на тих огън, докато се сгъсти леко. Не бива да завира.
- Осемте жълтъка разбийте в купа. Махнете бешамела от котлона и сложете в него жълтъците и щипка индийско орехче. Върнете го на среден огън на котлона, докато сосът се сгъсти, но не прекалено. Овкусете със сол и оставете настрани.
- Сглобете муската като първо намаслите голяма квадратна тава и я поръсите с галета. Започнете с картофите, като ги подредите всички на дъното, след което продължете с ред патладжани. Върху тях изсипете месния сос и поръсете с ¼ от настъргания кашкавал. Отгоре наредете още един ред патладжани и отново поръсете с ¼ от кашкавала.
- Изсипете бешамела, разклатете тавата, за да се разпредели добре навсякъде, и накрая поръсете с останалия кашкавал.
- Печете мусаката за 45 мин. на 200 градуса.
Преди да сервирате, оставете ястието да се охлади за 15-20 мин.