Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гръцка мусака с патладжани

Една класика от Южната ни съседка

120’ Подготовка
75’ Време за готвене
10 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 3-4 патладжана, около 1.8 кг
  • Сол на вкус
  • 1/3 ч.ч. зехтин
  • 1 кг картофи, обелени и сварени в подсолена вода
  • 8 големи яйца с отделени от белтъците жълтъци
  • 2 ч.ч. галета
  • 1 ч.ч. настърган кашкавал

За плънката:

  • 700 г телешка или агнешка кайма
  • 2 големи глави лук, нарязани на ситно
  • ½ ч.ч. сухо червено вино
  • 1 ч.л. кимион на прах
  • Щипка бахар на прах
  • ¼ ч.ч. пресен магданоз, наситнен
  • 2 с.л. доматена паста
  • 1 ч.ч. домати на кубчета от консерва
  • 1 ч.л. захар
  • Сол и черен пипер на вкус

За соса бешамел:

  • 220 г масло
  • 1 ч.ч. брашно
  • 4 ч.ч. прясно мляко, затоплено
  • Щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:

  1. С помощта на белачка за зеленчуци обелете патладжаните, след което ги нарежете на филийки по дължина, сложете ги в гевгир и ги посолете обилно. Оставете ги така минимум 15 мин., за да се отдели горчивият им сок.
  2. Нарежете картофите на кръгчета и ги оставете настрани.
  3. Загрейте фурната на 200 градуса. Постелете тава с алуминиево фолио и леко го намажете със зехтин.
  4. Изплакнете обилно с вода резените патладжан и ги подсушете с кухненска хартия.
  5. Добавете капка вода при белтъците и ги разбийте с вилица. Изсипете галетата в чиния.
  6. Потопете резенче патладжан в белтъците, а след това в галетата. Повторете това с всички останали.
  7. Сложете патладжаните в тавата без да се застъпват. Ако не може да ги сготвите наведнъж, направете го на няколко пъти. Печете ги 30 мин., като внимавате да ги обърнете веднъж през това време.
  8. Когато патладжаните омекнат и покафенеят леко, извадете ги, но оставете фурната включена.
  9. Пригответе месната плънка като в голям тиган запържите в две с.л. зехтин каймата, докато придобие кафяв цвят. След което изсипете при нея лука и задушете. Лукът трябва да стане прозрачен, което ще отнеме около 5 минути. Сложете и чесъна и гответе още около минута.
  10. Сипете виното, намалете малко котлона и оставете да къкри. Поръсете канелата, бахара, магданоза, сипете доматеното пюре, доматите и захарта. Разбъркайте добре.
  11. Нека сосът къкри без капак за около 15 мин., за да се редуцира. Подправете със сол и черен пипер.
  12. Следващата стъпка е приготвянето на соса бешамел. В голяма тенджера разтопете маслото на слаб огън. Към него изсипете брашното, като бъркате непрекъснато, за да предотвратите появяването на буци. Не го оставяйте да покафенява.
  13. Към сместа сипете млякото на тънка струя, като отново разбърквате непрекъснато. Оставете соса да къкри на тих огън, докато се сгъсти леко. Не бива да завира.
  14. Осемте жълтъка разбийте в купа. Махнете бешамела от котлона и сложете в него жълтъците и щипка индийско орехче. Върнете го на среден огън на котлона, докато сосът се сгъсти, но не прекалено. Овкусете със сол и оставете настрани.
  15. Сглобете муската като първо намаслите голяма квадратна тава и я поръсите с галета. Започнете с картофите, като ги подредите всички на дъното, след което продължете с ред патладжани. Върху тях изсипете месния сос и поръсете с ¼ от настъргания кашкавал. Отгоре наредете още един ред патладжани и отново поръсете с ¼ от кашкавала.
  16. Изсипете бешамела, разклатете тавата, за да се разпредели добре навсякъде, и накрая поръсете с останалия кашкавал.
  17. Печете мусаката за 45 мин. на 200 градуса.

Преди да сервирате, оставете ястието да се охлади за 15-20 мин.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло сол черен пипер червено вино лук магданоз кайма картофи яйца бяла захар бяло брашно индийско орехче патладжан кашкавал доматено пюре кимион галета бахар