Необходими продукти за 2 порции:
- 1 голяма непочистена риба, около 650 г (ако рибите са по-малки, се предвиждат по една на човек и се пекат цели)
- лимонов сок
- черен пипер
- сол
- чесън на прах или любима подправка
Начин на приготвяне:
- Рибата се размразява на стайна температура.
- Главата се отрязва с остър нож, корема на риба се разпаря като се започва от дупчицата в задния край. Изваждат се всички вътрешности. Рибата се измива много добре на течаща студена вода. Почиства се тъмната ципа, която покрива коремната кухина, почиства се старателно черната ивица покрай гръбната кост и отново се измива добре. Отрязват се всички перки, коремни, гръдни, при хрилете.
- Почистената риба се поставя на дъската с гърба към вас. Ножът се държи хоризонтално и се движи по гръбната кост. Така се отделя чисто филе.
- На другата половина от рибата се почистват костите, с помощта на тънък остър нож (голямата кост се хваща с лявата ръка и се придърпва, като с ножа в дясната ръка се отделя костта от месото)
- Получените 2 филета се поръсват обилно с лимонов сок, черен пипер и малко сол и се оставят се на хладно за 1- 2 часа или повече. Така обработени филетата са готови за скара.
- Скарата се загрява на най-силната степен и едва след като се изключи релето, филето се поставя най-напред с кожата нагоре (месото е към скарата).
- Пече се 4-5 минути, не се пипа докато не започне сама да се отлепя отстрани.
- Внимателно се проверява с щипката, дали се отлепва цялото парче.
- Обръща се и се пече още 4-5 минути от другата страна.