Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Джолан на конци в глинен гювеч

Става божествен и топящ се в устата

От Ивайла Тодорова
Ивайла Тодорова

Необходими продукти:

  • 1,5 кг джолан с кост
  • 4 средни картофа
  • 2 моркова
  • 2 стръка праз лук
  • 4 скилидки чесън
  • 4-5 стръка прясна мащерка
  • 150 мл бяло вино
  • 50 г масло
  • сол
  • черен и червен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Картофите се режат на не много тънки филийки, а морковите и празът - на шайби.
  2. Слагат се на дъното на глинен гювеч. Подправят се със сол, черен и червен пипер.
  3. Джоланът се измива и подсушава с домакинска хартия. Поръсва се от всички страни със сол, червен и черен пипер.
  4. На няколко места по него се правят дупчици с нож. В тях се пъхат нарязаните на филийки сликидки чесън и стръкчета мащерка.
  5. Джоланът се поставя върху зеленчуците. Отстрани се налива виното.
  6. Върху него се нареждат кубчетата масло.
  7. Месото се слага в студена фурна, която се включва на 160 градуса.
  8. Пече се 4 часа, като в последните 20 минути капакът се премахва, за да хване златиста коричка.
  9. Става божествен и топящ се, на конци.
  10. Ако за пръв път ползвате глинения си гювеч, намажете го предварително с олио и четчица по дъното и стените.

Дайте оценка:

Тагове: бяло вино краве масло чесън сол черен пипер червен пипер мащерка моркови праз свинско картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче