Необходими продукти:
- 1,5 кг джолан с кост
- 4 средни картофа
- 2 моркова
- 2 стръка праз лук
- 4 скилидки чесън
- 4-5 стръка прясна мащерка
- 150 мл бяло вино
- 50 г масло
- сол
- черен и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Картофите се режат на не много тънки филийки, а морковите и празът - на шайби.
- Слагат се на дъното на глинен гювеч. Подправят се със сол, черен и червен пипер.
- Джоланът се измива и подсушава с домакинска хартия. Поръсва се от всички страни със сол, червен и черен пипер.
- На няколко места по него се правят дупчици с нож. В тях се пъхат нарязаните на филийки сликидки чесън и стръкчета мащерка.
- Джоланът се поставя върху зеленчуците. Отстрани се налива виното.
- Върху него се нареждат кубчетата масло.
- Месото се слага в студена фурна, която се включва на 160 градуса.
- Пече се 4 часа, като в последните 20 минути капакът се премахва, за да хване златиста коричка.
- Става божествен и топящ се, на конци.
- Ако за пръв път ползвате глинения си гювеч, намажете го предварително с олио и четчица по дъното и стените.
ИЗБРАНО