Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Джинджифилов кекс с лешници

Вкусен и с аромат на канела

20’ Подготовка
40’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 150 г кафява захар
  • 100 мл олио или разтопено масло
  • 200 мл прясно мляко
  • 250 г брашно
  • 1 ½ ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ½ ч.л. настърган пресен джинджифил или 1 ч.л. сух джинджифил
  • 80 г смлени лешници
  • Щипка сол
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180°C и подгответе форма за кекс, като я намазните и набрашните или покриете с хартия за печене.
  2. В голяма купа разбийте яйцата със захарта, докато станат пухкави и светли.
  3. Добавете олиото (или разтопеното масло), ванилията и настъргания джинджифил. Разбъркайте добре.
  4. В отделна купа смесете брашното, бакпулвера, содата, канелата, солта и смлените лешници.
  5. Постепенно добавяйте сухите съставки към яйчената смес, като редувате с прясното мляко. Разбъркайте внимателно до получаване на хомогенна смес.
  6. Изсипете тестото във формата и загладете повърхността.
  7. Печете 40-45 минути. Ако повърхността започне да потъмнява прекалено бързо, покрийте с алуминиево фолио.
  8. Оставете кекса да се охлади във формата за 10 минути, след което го прехвърлете върху решетка, за да изстине напълно.
  9. По желание поръсете с пудра захар.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио яйца ванилия прясно мляко кафява захар бакпулвер сода канела джинджифил лешници брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче