Необходими продукти:
- 3 яйца
- 150 г кафява захар
- 100 мл олио или разтопено масло
- 200 мл прясно мляко
- 250 г брашно
- 1 ½ ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. канела
- 1 ½ ч.л. настърган пресен джинджифил или 1 ч.л. сух джинджифил
- 80 г смлени лешници
- Щипка сол
- 1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°C и подгответе форма за кекс, като я намазните и набрашните или покриете с хартия за печене.
- В голяма купа разбийте яйцата със захарта, докато станат пухкави и светли.
- Добавете олиото (или разтопеното масло), ванилията и настъргания джинджифил. Разбъркайте добре.
- В отделна купа смесете брашното, бакпулвера, содата, канелата, солта и смлените лешници.
- Постепенно добавяйте сухите съставки към яйчената смес, като редувате с прясното мляко. Разбъркайте внимателно до получаване на хомогенна смес.
- Изсипете тестото във формата и загладете повърхността.
- Печете 40-45 минути. Ако повърхността започне да потъмнява прекалено бързо, покрийте с алуминиево фолио.
- Оставете кекса да се охлади във формата за 10 минути, след което го прехвърлете върху решетка, за да изстине напълно.
- По желание поръсете с пудра захар.
ИЗБРАНО