Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Домашна слънчогледова халва

Насладете се на невероятния ѝ вкус у дома

0’ Подготовка
20’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 250 г сурови слънчогледови семки
  • 100 г пудра захар
  • 50 мл мед
  • 50 мл слънчогледово олио
  • 1 ч.л. ванилов екстракт (по желание)
  • Щипка сол

Начин на приготвяне:

  1. В сух тиган или на 160°C във фурна запечете слънчогледовите семки за около 8-10 минути, като разбърквате периодично. Те трябва леко да потъмнеят и да започнат да излъчват аромат.
  2. Оставете ги да се охладят, след което ги смелете в кухненски робот или блендер до фино, почти пастообразно състояние. Ако искате халвата да има по-едри частици, можете да оставите малко от семките по-грубо смлени.
  3. В малка тенджерка загрейте меда, олиото и пудрата захар, докато сместа стане гладка и леко се сгъсти (около 2-3 минути на слаб огън).
  4. Изсипете топлия сироп при смлените семки, добавете солта и ванилията, след което разбъркайте добре, докато получите гъста, лепкава маса.
  5. Прехвърлете сместа в правоъгълна форма, покрита с хартия за печене. Притиснете добре, така че да стане равномерно гладка.
  6. Оставете халвата в хладилника за поне 2-3 часа, докато стегне напълно.
  7. Извадете, нарежете на парчета и се насладете на невероятния ѝ вкус.
ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: олио пудра захар ванилия мед слънчогледово семе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче