Необходими продукти:
- 250 г сурови слънчогледови семки
- 100 г пудра захар
- 50 мл мед
- 50 мл слънчогледово олио
- 1 ч.л. ванилов екстракт (по желание)
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
- В сух тиган или на 160°C във фурна запечете слънчогледовите семки за около 8-10 минути, като разбърквате периодично. Те трябва леко да потъмнеят и да започнат да излъчват аромат.
- Оставете ги да се охладят, след което ги смелете в кухненски робот или блендер до фино, почти пастообразно състояние. Ако искате халвата да има по-едри частици, можете да оставите малко от семките по-грубо смлени.
- В малка тенджерка загрейте меда, олиото и пудрата захар, докато сместа стане гладка и леко се сгъсти (около 2-3 минути на слаб огън).
- Изсипете топлия сироп при смлените семки, добавете солта и ванилията, след което разбъркайте добре, докато получите гъста, лепкава маса.
- Прехвърлете сместа в правоъгълна форма, покрита с хартия за печене. Притиснете добре, така че да стане равномерно гладка.
- Оставете халвата в хладилника за поне 2-3 часа, докато стегне напълно.
- Извадете, нарежете на парчета и се насладете на невероятния ѝ вкус.
ИЗБРАНО