за една чабата:
300 гр. брашно
230 мл .топла вода
2 с.л. зехтин
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
50 гр.черни обезкостени маслини
Маята със захарта и половината от водата се смесват и сместа се оставя да шупне. Пресява се брашното. В него се оформя кладенче, в което се слагат солта, зехтина, шупналата смес с маята, останалата вода и нарязаните на ситно маслини. Омесваме за 10-15 мин. с миксер с помощта на приставките за тесто. Тестото е готово, когато започне да се отделя от стените на съда. Оставяме тестото за около час да втаса (докато удвои обема си). В набрашнена тавичка оформяме тестото като правоъгълник и правим няколко напречни разреза от горната страна. Печем в предварително загрята фурна, в която сме сложили съд с вода. С помощта на водата се получава уникалната коричка на чабатата. Печем докато хване златиста коричка. След като извадим хляба от фурната покриваме с памучна кърпа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.