Необходими продукти:
- Зехтин (extra-virgin)
- 2 глави лук, нарязани на шайби
- Сол
- Черен пипер
- Оризов оцет (може и ябълков)
- 200 гр. бекон, замразен за 1 час
- 600 гр. мляно телешко месо
- 1 с.л. сос "Уорчестър"
- Краве масло
- 4 слайса чедър
- 4 питки за бургер
- Резени домат
- Листа от маруля или рукола
Начин на приготвяне:
- Загрейте 1-2 супени лъжици зехтин в загрят на умерен огън тиган и запържете резените лук. Поръсете ги с малко сол и прясно смлян черен пипер. За пържете лука до златисто.
- Намалете огъня и изсипете 3-4 лъжици от оцета. Бъркайте докато течността се изпари. Прехвърлете лука в покрит съд, за да не изстива.
- Пригответе грила за индиректно готвене на умрен огън (ако готвите на газ - огънят също трябва да е на средна степен).
- Нарежете замразения бекон на осем равни части и с помощта на кухненски робот го смелете максимално ситно.
- Смесете бекона с телешката кайма и поръсете със сол, черен пипер и сосът "Уорчестър". Омесете всичко това с ръце и оформете 4 кюфтета.
- Намажете питките откъм отрязаните им страни с малко разтопено краве масло и сложете кюфтетата да се пекат на грила за около 2-3 минути на страна. След това ги преместете в част на грила, където няма директна топлина от въглищата и ги печете така за около още 4 минути общо. След това поставете слайсовете сирене върху месото за около минута, за да се поразтопят. Отстранете бургерите в една чиния.
- Следва да опечете и питките - с разрязаната страна надолу. Идеята е скарата на грила да остави отпечатъци по тях, така че около минута време би трябвало да е достатъчна.
- Сглобете бургерите като поставите първо кюфтето с парчето сирене, след това резен домат и накрая карамелизирания лук.