Онези, които си падат по всякакъв вид джънк фууд и в частност - по бургерите, много добре знаят, че повечето предложения в тази сфера са вид доста тежка и засищаща храна. Често, много хора дори не успяват да изядат цял бургер.
Бургерите с риба обаче предлагат поне частично решение на този проблем и са много по-леки. Е, все пак зависи и какво друго ще се сложи в тях, но ето и един доста приятен вариант, който всеки може да изпробва вкъщи. Ключовата съставка тук е не самата кайма за кюфтетата, а как се приготвя тя, вижте по-долу.
Как се приготвя бургер с риба:
- Едно парче прясно филе от сьомга се полива с малко зехтин, поръсва се със сол и черен пипер и се нарязва на 4 равни ивици.
- В нагорещен тиган с незалепващо покритие се изпържват ивиците риба, като е важно между тях да има разстояние. Филетата се изпържват от всички страни и се добавят в стъклена купа.
- Върху тях се нарязват листа от пресен кориандър и се настъргва кората от един лайм, а после се изстисква и сокът от него. Нарязва се и малко пресен лук (само зелената част), както и няколко листа от мента. Всичко това се разбърква леко с вилица, за да се понатроши малко рибата.
- Добавя се около 1 с.л. горчица, както и 2 с.л. майонеза.
- Ред е на малко прясно смлян черен пипер, едно яйце и 4 с.л. галета.
- Всички тези продукти се разбъркват с ръце като се ползват ръкавици. Целта е да се получи еднородна смес.
- В широк и добре загрят тиган или върху плоча за печене се посипвят няколко капки зехтин. В него поставяме 4 питки за бургери, разрязани през средата. Пекат се с разрязаната част надолу, колкото да хванат лека коричка.
- Когато питките са готови, се подреждат на удобна и широка дъска за рязане с разрязаните страни нагоре.
- В същия тиган, от рибената смес се оформят 4 кюфтета и се запържват от двете страни, за да хванат хрупкава коричка.
- Върху долната страна на всяка питка се слага по около 1 ч.л. барбекю сос, а отгоре - и вече готовите кюфтета.
- Над тях се подреждат по резен домат и няколко листа маруля. Бургерите се захлупват с горната част на питките с разрязаната страна надолу и всеки бургер се забожда с дървена клечка или малък нож. Сервират се върху дъска, като по желание мога да се гарнират с пържени картофки.
Ето и какви са необходимите продукти, накратко:
- 500 г филе от сьомга
- сол
- черен пипер
- зехтин
- пресен кориандър
- настърганата кора и сока от 1 бр. лайм
- 2 стръка пресен лук (само зелената част)
- 2 с.л. прясна мента
- 1 с.л. горчица
- майонеза
- 1 яйце
- галета
- 4 питки за бургери
- 1 домат, разрязан на шайби
- листа от маруля
- барбекю сос