Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бургер с кюфтета от риба

Той е доста по-лек и свеж

5’ Подготовка
10’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Онези, които си падат по всякакъв вид джънк фууд и в частност - по бургерите, много добре знаят, че повечето предложения в тази сфера са вид доста тежка и засищаща храна. Често, много хора дори не успяват да изядат цял бургер.

Бургерите с риба обаче предлагат поне частично решение на този проблем и са много по-леки. Е, все пак зависи и какво друго ще се сложи в тях, но ето и един доста приятен вариант, който всеки може да изпробва вкъщи. Ключовата съставка тук е не самата кайма за кюфтетата, а как се приготвя тя, вижте по-долу.

Как се приготвя бургер с риба:

  1. Едно парче прясно филе от сьомга се полива с малко зехтин, поръсва се със сол и черен пипер и се нарязва на 4 равни ивици.
  2. В нагорещен тиган с незалепващо покритие се изпържват ивиците риба, като е важно между тях да има разстояние. Филетата се изпържват от всички страни и се добавят в стъклена купа.
  3. Върху тях се нарязват листа от пресен кориандър и се настъргва кората от един лайм, а после се изстисква и сокът от него. Нарязва се и малко пресен лук (само зелената част), както и няколко листа от мента. Всичко това се разбърква леко с вилица, за да се понатроши малко рибата.
  4. Добавя се около 1 с.л. горчица, както и 2 с.л. майонеза.
  5. Ред е на малко прясно смлян черен пипер, едно яйце и 4 с.л. галета.
  6. Всички тези продукти се разбъркват с ръце като се ползват ръкавици. Целта е да се получи еднородна смес.
  7. В широк и добре загрят тиган или върху плоча за печене се посипвят няколко капки зехтин. В него поставяме 4 питки за бургери, разрязани през средата. Пекат се с разрязаната част надолу, колкото да хванат лека коричка.
  8. Когато питките са готови, се подреждат на удобна и широка дъска за рязане с разрязаните страни нагоре.
  9. В същия тиган, от рибената смес се оформят 4 кюфтета и се запържват от двете страни, за да хванат хрупкава коричка.
  10. Върху долната страна на всяка питка се слага по около 1 ч.л. барбекю сос, а отгоре - и вече готовите кюфтета.
  11. Над тях се подреждат по резен домат и няколко листа маруля. Бургерите се захлупват с горната част на питките с разрязаната страна надолу и всеки бургер се забожда с дървена клечка или малък нож. Сервират се върху дъска, като по желание мога да се гарнират с пържени картофки.

Ето и какви са необходимите продукти, накратко:

  • 500 г филе от сьомга
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин
  • пресен кориандър
  • настърганата кора и сока от 1 бр. лайм
  • 2 стръка пресен лук (само зелената част)
  • 2 с.л. прясна мента
  • 1 с.л. горчица
  • майонеза
  • 1 яйце
  • галета
  • 4 питки за бургери
  • 1 домат, разрязан на шайби
  • листа от маруля
  • барбекю сос

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер кориандър горчица маруля пресен лук домати яйца прясна мента майонеза питки за бургер сос барбекю лайм галета сьомга

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче