за форма с диаметър 20 см
блатове
3 яйца +2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
щипка сол
1 п. бакпулвер
60 г масло
100 мл прясно мляко
1 есенция ванилия
1/2 есенция ром
крем
350 мл прясно мляко
2 яйца+ 1 жълтък
120 г захар(1/2 ч.ч)
40 г нишесте, царевично
1 есенция ванилия
1/2 есенция ром
50 г масло
200 мл течна животинска сметана 30% масленост
заливка
100 мл сметана
150 г шоколад 52 % какао
допълнително
1 бурканче сладко от зрели смокини (200г)
блатове
яйцата и жълтъка се разбиват със захарта до побеляване
маслото и млякото се загряват леко, колкото да се разтопи мазнината
изсипва се към яйцата и се разбърква
добавят се ароматите
брашното се пресява и се смесва с бакпулвера и солата
прибавя се към яйчната смес
тавичката се застила с хартия за печене, която се намазва с масло
пече се в предварително загрята на 175 С фурна за около 35 минути, до суха клечка
изважда се, изчаква се 10 тина минути и се освобождава от формата
блатът се оставя да изстине и след това се разрязва хоризонтално на 2 части с голям назъбен нож
крем
млякото се загрява на слаб огън до кипене
яйцата и жълтъка се разбиват с помощта на тел със захарта и нишестето
изсипва се при млякото и се бърка докато започне да се сгъстява, около 5-6 минути
прибавят се есенциите и маслото и се оставя да изстива крема, покрит с домакинско фолио
сметаната се разбива на гъст крем и се примесва с изстиналия яйчен крем(трябва да се получи доста гъст и лепкав крем)
сглобяване
единият блат се поставя на дъното на тортена чиния и се намазва със сиропа от сладкото
отгоре се нареждат нарязаните плодове от сладкото
залива се с крема(целия)
отгоре се поставя другия блат
сметаната се загрява в МВ за 30 сек и се добавя начупения шоколад
бърка се до пълното му разтваряне, получава се гладка лъскава смес
изсипва се върху сладкиша, на струйка в средата и се оставя да се разтече надолу
отстрани се украсява по желание с филирани бадеми
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност