Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бостънски крем пай със сладко от смокини

От Соня Шатева

за форма с диаметър 20 см

блатове

    3 яйца +2 жълтъка
    1 ч.ч. захар
    1 ч.ч. брашно
    щипка сол
    1 п. бакпулвер
    60 г масло
    100 мл прясно мляко
    1 есенция ванилия
    1/2 есенция ром

крем

    350 мл прясно мляко
    2 яйца+ 1 жълтък
    120 г захар(1/2 ч.ч)
    40 г нишесте, царевично
    1 есенция ванилия
    1/2 есенция ром
    50 г масло
    200 мл течна животинска сметана 30% масленост

заливка

    100 мл сметана
    150 г шоколад 52 % какао

допълнително

    1 бурканче сладко от зрели смокини (200г)





блатове

      яйцата и жълтъка се разбиват със захарта до побеляване
      маслото и млякото се загряват леко, колкото да се разтопи мазнината
      изсипва се към яйцата и се разбърква
      добавят се ароматите
      брашното се пресява и се смесва с бакпулвера и солата
      прибавя се към яйчната смес
      тавичката се застила с хартия за печене, която се намазва с масло
      пече се в предварително загрята на 175 С фурна за около 35 минути, до суха клечка
     изважда се, изчаква се 10 тина минути и се освобождава от формата
     блатът се оставя да изстине и след това се разрязва хоризонтално на 2 части с голям назъбен нож

крем

    млякото се загрява на слаб огън до кипене
    яйцата и жълтъка се разбиват с помощта на тел със захарта и нишестето
    изсипва се при млякото и се бърка докато започне да се сгъстява, около 5-6 минути
    прибавят се есенциите и маслото и се оставя да изстива крема, покрит с домакинско фолио
    сметаната се разбива на гъст крем и се примесва с изстиналия яйчен крем(трябва да се получи доста гъст и лепкав крем)

сглобяване

    единият блат се поставя на дъното на тортена чиния и се намазва със сиропа от сладкото
    отгоре се нареждат нарязаните плодове от сладкото
    залива се с крема(целия)
    отгоре се поставя другия блат
    сметаната се загрява в МВ за 30 сек и се добавя начупения шоколад
    бърка се до пълното му разтваряне, получава се гладка лъскава смес
    изсипва се върху сладкиша, на струйка в средата и се оставя да се разтече надолу
    отстрани се украсява по желание с филирани бадеми

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол яйца бяла захар ванилия бяло брашно прясно мляко бакпулвер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче