Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Борш - сгряващ и разбуждащ сетивата

Опитайте у дома тази класическа рецепта

20’ Подготовка
120’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 кг тлъсто телешко месо, нарязано на големи парчета
  • 1 глава лук, обелена и цяла
  • 1 дафинов лист

За бульона:

  • 2.2 кг картофи, обелени и нарязани
  • 2 с.л. олио
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 морков, настърган на едро
  • 200 г цвекло, обелено и нарязано на пръчици
  • 1 червена чушка, нарязана
  • ½ от 400 г консерва домати на кубчета
  • 6 сини сливи без костилките
  • ½ не голяма глава бяло зеле, настъргана
  • 400 г консерва бял боб, отцеден и изплакнат
  • 100 мл заквасена сметана
  • ½ връзка копър, нарязана
  • Хрупкав пресен хляб за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. За да приготвите бульона, в голяма тенджера сложете месото, цялата глава лук, дафиновия лист и два литра вода, която леко подсолете. Гответе на много слаб огън за 1 час и 30 мин., или докато телешкото се свари напълно. Заредете се с търпение, тъй като ако е жилаво, ще са му необходими около 3 часа. Затова много внимавайте какво месо купувате.
  2. От време на време отстранявайте с лъжица появилата се на повърхността пяна.
  3. Извадете телешкото, разделете го на по-малки парченца и го върнете в течността. Отстранете главата лук и я изхвърлете.
  4. Добавете картофите към бульон и месото, овкусете добре със сол и черен пипер и гответе 10-15 мин.
  5. През това време загрейте олиото в дълбок тиган. Сложете в него нарязания лук и моркова и ги запържете на среден огън, докато морковът започне да се карамелизира. Разбърквайте от време на време.
  6. Добавете цвеклото и го гответе около 5 мин., като също разбърквайте понякога. Поръсете червения пипер и го запържете за не повече от 2 мин., за да не загори. Сипете доматите и сините сливи, разбъркайте, след това увеличете котлона, за да кипнат доматите, преди да изсипете всички зеленчуци в бульона.
  7. Накрая сложете настърганото зеле и боба. Сварете ги за десетина минути, докато омекнат.
  8. Сервирайте супата с лъжица заквасена сметана, наситнен копър и пресен, хрупкав хляб.

Дайте оценка:

Тагове: дафинов лист олио лук домати моркови телешко пресен копър картофи червени чушки заквасена сметана хляб бял боб цвекло

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче