Необходими продукти:
- 1 кг тлъсто телешко месо, нарязано на големи парчета
- 1 глава лук, обелена и цяла
- 1 дафинов лист
За бульона:
- 2.2 кг картофи, обелени и нарязани
- 2 с.л. олио
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 морков, настърган на едро
- 200 г цвекло, обелено и нарязано на пръчици
- 1 червена чушка, нарязана
- ½ от 400 г консерва домати на кубчета
- 6 сини сливи без костилките
- ½ не голяма глава бяло зеле, настъргана
- 400 г консерва бял боб, отцеден и изплакнат
- 100 мл заквасена сметана
- ½ връзка копър, нарязана
- Хрупкав пресен хляб за сервиране
Начин на приготвяне:
- За да приготвите бульона, в голяма тенджера сложете месото, цялата глава лук, дафиновия лист и два литра вода, която леко подсолете. Гответе на много слаб огън за 1 час и 30 мин., или докато телешкото се свари напълно. Заредете се с търпение, тъй като ако е жилаво, ще са му необходими около 3 часа. Затова много внимавайте какво месо купувате.
- От време на време отстранявайте с лъжица появилата се на повърхността пяна.
- Извадете телешкото, разделете го на по-малки парченца и го върнете в течността. Отстранете главата лук и я изхвърлете.
- Добавете картофите към бульон и месото, овкусете добре със сол и черен пипер и гответе 10-15 мин.
- През това време загрейте олиото в дълбок тиган. Сложете в него нарязания лук и моркова и ги запържете на среден огън, докато морковът започне да се карамелизира. Разбърквайте от време на време.
- Добавете цвеклото и го гответе около 5 мин., като също разбърквайте понякога. Поръсете червения пипер и го запържете за не повече от 2 мин., за да не загори. Сипете доматите и сините сливи, разбъркайте, след това увеличете котлона, за да кипнат доматите, преди да изсипете всички зеленчуци в бульона.
- Накрая сложете настърганото зеле и боба. Сварете ги за десетина минути, докато омекнат.
- Сервирайте супата с лъжица заквасена сметана, наситнен копър и пресен, хрупкав хляб.