Необходими продукти:
- 15 г масло
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 скилидка чесън, смачкана
- 200 г ориз арборио
- 700 мл пилешки или зеленчуков бульон
- 50 г пармезан, настърган на ситно
- 125 г моцарела
- 100 г брашно
- 2 яйца, разбити
- 100 г галета
Начин на приготвяне:
- Разтопете маслото в голям тиган на средна температура и запържете лука и чесъна за 5 мин., докато омекне. Сложете и ориза, разбъркайте го в мазнината, след което изсипете половината от бульона. Разбъркайте отново.
- Продължете да готвите ориза около 20 мин., като продължавате да разбърквате от време на време и добавяйте бульон, ако го абсорбира, но все още не е сготвен. Трябва да се получи кремообразна смес.
- Сложете пармезана, разбъркайте пак, след което разпределете ориза върху поднос, за да изстине по-бързо на стайна температура.
- Нарежете моцарелата на 12 равни парчета и ги подсушете с кухненска хартия.
- Оформете ориза на 12 еднакви по големина топки. Във всяка от тях сложете по едно парче моцарела, като се стараете то да остане в средата и да е покрито отвсякъде с ориз.
- Панирайте всяка топка като следвате следните стъпки - първо в брашното, след това в яйцето и накрая в галетата.
- Загрейте еърфрайъра на 190 градуса. Поръсете оризовите кюфтета със зехтин и ги сложете в кошницата на уреда. След 10-15 мин. трябва да са готови.
- Поръсете ги с пармезан преди сервиране.