Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Най-популярните 7 вида лук и как да ги използвате в кухнята

Научете повече за този незаменим в кулинарията зеленчук


Лукът е толкова незаменим в кулинарното изкуство, че дори не можем да си представим какъв вкус би имала храната без неговото присъствие. Ако се замислите, захванете ли се да приготвяте обикновен доматен сос или по-завъртяно ястие, първата съставка, към която обикновено посягате, е именно лукът.

Разнообразие от сортове не липсват и всички те се различават едновременно по вид и вкус - някои са по-сладки, а други - люти и със силен аромат. В зависимост от това какво ще готвите, правилният вид лук може да балансира ястието. Разбира се, не е изключено да го махнете от рецептата, защото участието му в нея не е на всяка цена, но тогава ще трябва да се примирите с един по-обикновен финален вкус.

Хубавото на този зеленчук е, че не е капризен и расте в почти всякакви условия. Освен това обикновеният жълт лук не държи висока цена, което го прави изключително достъпен. Възможностите му за готвене са почти безкрайни. Може да се пече във фурната или на скара, да се карамелизира и маринова, да се слага суров в салати, сандвичи и дипове - изобщо, той сякаш е най-универсалният продукт, който съществува в кухнята.

Снимка: Unsplash

Лукът е и основна съставка в сухите бульони и супи, също така е част от миксове с подправки. Страната, определяна като най-големия му производител, е Китай, въпреки че голяма част от реколтата остава в страната (все пак говорим за 1.3 млрд души). Затова пък най-големият износител на лук в света е Нидерландия.

Нека вдим седем от видовете лук, които може да срещнете в близкия супер маркет. Разберете за какво да ги използвате и при следващото пазаруване ги поканете у дома на гости.

Жълт лук

Може би един от най-разпространените сортове е жълтият лук. У нас той се среща най-масово и е добър приятел на почти всяко ястие и салата. Вкусът му е остър, а ароматът - богат.

Ако в рецептата не е уточнен вида на лука, най-вероятно става въпрос за него. Идеален е за приготвяне на класическата френска лучена супа.

Снимка: Unsplash

Воден лук

Водният лук има по-големи глави, а цветът на люспите му е в по-светлата гама на кафявото. Той съдържа по-голямо количество захари, които го правят със сладникав вкус и идеален за карамелизиране.

С този сорт може да си приготвите идеалните лучени кръгчета.

Снимка: Unsplash

Бял лук

Видите ли в магазина този вид лук, веднага ще го познаете по снежнобелия цвят. Люспите му са тънки и нежни, вкусът му - по-сладък от този на жълтия лук. Това го превръща в чудесна добавка към салати или домашно гуакамоле.

Червен лук

Пурпурният цвят на тези глави лук е силно примамващ. Те са достатъчно сладки, за да се консумират сурови и полумесеците са доста атрактивни за окото, ако бъдат сложени в зеленолистни салати.

Червеният лук е чудесен също в бургери и сандвичи.

Лук шалот

Снимка: Unsplash

Шалотът се познава по малките, продълговати глави, светлокафявите люспи и лилава вътрешност. Вкусът му е пикантен и леко чеснов, заради което е особено ценен във френската кухня.

Заради фината си структура шалотът позволява да бъде нарязан на много ситно. Това го прави изключително подходящ за дресинги и сосове.

Зелен лук

Зеленият лук е млад лук, който все още не е образувал глави. Всичките му части са ядливи - както бялата, така и зелената, наричана още "пера".

Приложението му е много широко, като започнем от добавянето му в салати, омлети, гарнитури, супи, пресни сандвичи и др. Неговата хрупкавост придава допълнителна свежест на ястията, а вкусът му събужда апетита.

Праз лук

Празът е прекрасен зеленчук, който има способността да завладява храната със сладкия си и интензивен вкус. Той е прекрасен в супи, сосове, баница и различни традиционни ястия от българската кухня. Запечен във фурната и добавен в зеленчукова крем супа, празът ще ѝ придаде плътност, което ще накара небцето ви да благодари от удоволствие.

Дайте оценка:

Тагове: пресен лук лук червен лук бял лук зелен лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче