Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Какво да правим с остатъците от зеленчуци

В никакъв случай не ги хвърляйте


Кой е един от най-срещаните проблеми в кухнята? Сега ще ви кажем.

Имате нужда от само една чаша нарязана тиква, половин домат и шепа спанак, но няма как да купите такова количество зеленчуци, което ще ви е нужно за определена рецепта. Съответно, винаги идва въпросът - какво да правите с остатъците?

В никакъв случай не ги изхвърляйте в кошчето, това е сигурно. Съживете ги като ги включите в ново ястие без усилия. Вариантите са доста. Зеленчуците се съчетават лесно по между си, така че няма да имате особен проблем да вземете решение как да ги комбинирате.

Днес ще ви улесним и ще ви предложим някои интересни идеи в тази посока, с които да спасите вкусните растителни остатъци.

Пържен ориз

Лесно и много вкусно ястие. В него ще използвате остатъците и от ориз, ако имате такива, както и зеленчуците.

Пърженият ориз е страхотен като гарнитура към месо, а защо не и като основно ястие за онези, които не консумират животински продукти.

Тук зеленчуците не биха проявили особена претенциозност, стига да са нарязани на малки кубчета. Времето за готвене е кратко - още един плюс в тази рецепта, така че ако са с еднаква големина, всички продукти ще се сготвят едновременно и равномерно.

Супа

Сгряващата душата и тялото супа е идеална за питателен, но същевременно лек обяд в хладните есенни дни. Изберете ли тази опция, няма да сбъркате с някакъв вид крем супа. При нея лесно и бързо ще превърнете всеки зеленчук във вълнуваща хапка, в компанията на прясно изпечени крутони, различни сирена или струйка зехтин.

Печени на фурна

Печените зеленчуци са нещо просто, но много вкусно нещо. Ключът в този случай е да комбинирате само такива видове, които се готвят за подобно време. Кореноплодните зеленчуци, като картофи, пащърнак и цвекло, отнемат повече минути, докато броколите и аспержите - доста по-малко.

Бульон

Той е най-лесният начин да обогатите вкуса на което и да е ястие. За направата на бульон са подходящи почти всякакъв вид зеленчуци, включително обелки от моркови например и люспи от лук. В този случай е добре да избягвате броколи и зеле, както и всички от тяхното семейство, тъй като те могат да придадат на бульона горчив вкус.

Паста и ризото

Подобрете вкуса на тези две любими на мнозина ястия, като сложите допълнително количество зеленчуци. Морковите и гъбите се съчетават чудесно с доматения сос, а сотирани и печени на скара зеленчуци могат да се превърнат в засищаща гарнитура към ризото.

Дайте оценка:

Тагове: печене варене карфиол спанак пащърнак

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче